Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Kako odabrati najbolji WordPress hosting

Web hosting je često zanemariv, a jedna od ključnih komponenti svake uspješne web stranice. Odabir najboljeg hostinga za WordPress, za Vaše potrebe može poboljšati Vaš SEO i povećati prodaju. Dostupne su različite vrste WordPress hosting opcija kao što su Besplatni, Shared, VPS, Dedicated i Managed WordPress hosting. U ovom ćemo Vam vodiću pomoći da odaberete najbolji WordPress hosting za vašu web stranicu.

Sa višegodišnjem iskustvom s WordPress hosting kompanijama, znamo važnost odabira najbolje WordPress hosting kompanije.

Naš cilj s ovim vodićem je podijeliti naše 10+ godina iskustva i uvida u stvari koje morate uzeti u obzir pri odabiru hosting kompanije za Vaše poslovanje.

Da bi Vam pomogli da donesete ispravnu odluku, također smo napravili uporednu usporedbu najboljih WordPress kompanija koje se bave web hostingom.

Ako ste u žurbi, jednostavno možete vidjeti tablicu u nastavku s našom ručno izabranom listom najboljih WordPress hosting kompanija. Ove kompanije su najbolje web hosting kompanije u industriji kada je u pitanju kvaliteta i usluga.

Šta treba da ima WordPress hosting?

Iznenadit ćete se kad čujete da je WordPress vrlo male težine, a kompatibilan je s gotovo svim dobrim web hosting kompanijama. Jednostavni zahtjevi koje WordPress postavlja su:

PHP verzija 7 ili noviji
MySQL verzija 5.6 ili noviji

Zbog popularnosti WordPressa, sve najbolje kompanije za web hosting dolaze s jednostavnim opcijama za instaliranje za WordPressa jednim klikom. Sve WordPress hosting kompanije koje smo naveli u ovom vodiću nude potpunu podršku za pokretanje WordPress stranice.

Stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru pružatelja usluga WordPress hostinga:

Brzina, sigurnost i pouzdanost su važni faktori koje morate uzeti u obzir pri odabiru vašeg WordPress hostinga. Međutim, najvažniji faktor koji biste trebali uzeti u obzir su “Vaše potrebe”. Procjenom Vaših potreba prije kupovine Vašeg WordPress hostinga možete uštedjeti stotine novca.

– Procjena Vaših potreba za WordPress hostingom
Kao što smo gore spomenuli, dostupne su različite vrste web hosting opcija kao što su Free, Shared, VPS, Dedicated i Managed. Pogledajmo svaku od ovih opcija da biste utvrdili koje je najbolje rješenje za Vas.

– Besplatan WordPress hosting
Na raspolaganju su besplatni web hostingi, ali gotovo svi imaju neku vrstu ulova. Obično možete pronaći besplatni WordPress hosting koji se nudi na internetskim forumima ili malim grupama. U većini slučajeva tim upravlja pojedinac koji preprodaje mali dio svog prostora na poslužitelju kako bi prikrio neki prihod. Često je zamka to što na web mjestu morate postavljati njihove reklame s natpisima. Neki će možda tražiti da stavite tekstualnu vezu u podnožje web stranice. Ovi ljudi će prodavati oglas s natpisom ili tekstualnom vezom kako bi pokrili troškove svog slobodnog prostora. Najveća strana nedostatka besplatnog hostinga osim oglasa je ta što su nepouzdani. Nikad ne znate kada će ta osoba prestati da nudi besplatnu uslugu. Mogu Vas ostaviti da visite u bilo kojem trenutku. Ako ozbiljno govorite o svojoj web stranici ili poslu, izbjegavajte besplatni WordPress hosting po svaku cijenu.

– Dijeljeni WordPress hosting
Dijeljeni hosting je najpopularnija vrsta WordPress hostinga koji koriste početnici. To je najpristupačnije i, iskreno, dobro polazište za nove korisnike. Dijeljeni hosting je gdje dijelite veliki server s puno web stranica. Imajući više web stranica na istom serveru, pružatelji usluga hostinga mogu ponuditi uslugu po povoljnijoj cijeni. Najveći mamac koji vidimo kod zajedničkog hostinga kod svih pružatelja usluga su neograničeni resursi. Ne postoji neograničeno. Iako kaže da je neograničen, i dalje imate ograničenja upotrebe. Ako Vaša web stranica počne obuzimati značajno opterećenje servera, uljudno će Vas prisiliti da nadogradite svoj račun. Ako ne poduzmu ovu akciju, to može negativno utjecati na ukupne performanse ostalih web lokacija koje se nalaze na istom serveru. Kako Vaš posao raste, tako će se povećati i režijski troškovi.

Zajednički web hosting najbolje je rješenje za mala poduzeća i početnike blogere.

– WordPress VPS hosting
Virtual Private Server (VPS) odnosi se na virtualni stroj. To je metoda podjele fizičkog računara servera na više servera s obzirom na potrebe pojedinog kupca. Iako server dijelite s pregršt drugih, to Vam daje gotovo podjednaku kontrolu kao i namjenski server. Također ima privatnost zasebnog fizičkog računala i može se konfigurirati za pokretanje određenog softvera. Često programeri, srednji korisnici i blogeri srednjeg veličine koriste VPS za skaliranje svojih web lokacija. Ako nemate nikakvo tehničko znanje, onda morate biti sigurni da ste kupili managed VPS. To znači da pružatelj usluga za Vas upravlja svim nadogradnjama sistema, a dostupni su i da Vam pomognu ako je potrebno.

VPS hosting najbolji je za srednja poduzeća, blogove sa velikim prometom i dizajnere / programere.

– WordPress Dedicated Server
Dedicated server je fizički server koji možete iznajmiti od pružatelja usluga hostinga. To Vam omogućava potpunu kontrolu nad serverom, uključujući izbor operativnog sistema, hardvera itd. NIJE Vam potreban namjenski server ako tek počinjete. Nakon što Vaša web lokacija primi značajnu količinu prometa, tek tada razmislite o nadogradnji na namjenski server. Ako ne zaposlite sistemskog administratora ili nemate iskustva sa serverima, preporučujemo Vam da nabavite managed dedicated server. WordPress hosting provajderi koji nude managed dedicated servere zapošljavaju sistemske administratore sa stalnim radnim vremenom koji održavaju Vaše servere. Zajedno sa ažuriranjem softvera, oni također prate nadzor servera, nude telefonsku podršku itd.

Dedicated serveri za WordPress najbolji su za stranice/blogove koji imaju izuzetno visok promet.

– Managed WordPress hosting
Zbog velikog broja korisnika koji koriste WordPress, nekoliko pružatelja usluga web hostinga odlučilo je ponuditi Managed WordPress hosting. Račun kod jednog od tih pružatelja usluga omogućava Vam samo hostiranje na web stranici WordPress i ništa drugo. Prednost Managed WordPress hostinga je ta što se ne treba brinuti ni o čemu. Oni optimiziraju Vašu web stranicu radi performansi, osiguravaju da je Vaša web stranica sigurna i održavaju redovne sigurnosne kopije. Povrh toga savjetuju Vas da li određeni dodatak ima negativan utjecaj.

Managed WordPress hosting je brzi WordPress hosting s visokokvalitetnom podrškom osoblja sa puno WordPress iskustva. Iako sve ovo zvuči nevjerovatno, planovi za upravljanje WordPress hostingom obično su na višem kraju ljestvice. Na primjer, lični račun s popularnim Managed WordPress hosting-om košta 29 dolara mjesečno, gdje možete smjestiti samo 1 web stranicu (najviše 25 000 posjetitelja mjesečno). Sljedeći nivo viši gdje Vam je dozvoljeno više domena koštat će Vas 99 dolara mjesečno. Osoba koja započinje blog ne može to priuštiti.

Sada kada znate sve svoje mogućnosti hostinga za WordPress, vrijeme je da donesete odluku. Vodimo nekoliko web lokacija koje mjesečno dobivaju veliki broj pregleda stranica. Isprobali smo i sarađivali sa svim vrhunskim web hosting kompanijama u industriji. Svaka od ovih WordPress hosting kompanija pruža izvrsnu uslugu i podršku. Svakom od njih dajemo savršenih 5 od 5 zvjezdica. Pogledajte listu najboljih pružatelja usluga web hostinga

Najbolje što trebate

Najbolji WordPress hosting provajderi

Bluehost  – ugrabi popust %

Jedan od najstarijih web hostinga započeo je 1996. godine, Bluehost je postao najveće trgovačko ime kada je u pitanju WordPress hosting. Oni su službeni hosting servis koji se preporučuje za WordPress. S Bluehostom se nikad ne morate brinuti da će Vaša web lokacija usporiti čak i kada postoji puno prometa. Njihova stručna podrška 24/7 uvijek je tu da Vam pomogne kada Vam zatreba telefonom, e-poštom ili chatom uživo. Oni su ocijenjeni kao broj 1 u web hostingu za mala preduzeća. Povrh toga, oni nude našim posjetiteljima ekskluzivni popust od 63%, besplatni domen, besplatni SSL i mnogo toga.


HostGator  – UGRABI POPUST %

HostGator je domaćin preko 8 milijuna domena i jedan je od najpopularnijih web hostinga u industriji. Sa instalacijom WordPressa jednim klikom, garancijom trajanja od 99,9% i 24/7 podrškom, to je pametan izbor za svakog vlasnika web stranice. Našim čitaocima nude ekskluzivni popust, besplatni domen i besplatni SSL certifikat.


SiteGround  – UGRABI POPUST %

SiteGround je jedan od najpopularnijih i najviše ocijenjenih hostinga u WordPress svijetu. Oni pružaju jedinstvena interna WordPress rješenja za brzinu i sigurnost kako bi Vašu web lokaciju učinili što bržom i sigurnijom. Poznati su po najboljoj podršci koja radi 24 sata na dan u industriji, zbog čega su i službeni hosting provajder koji preporučuje WordPress. Značajke SiteGround uključuju automatske nadogradnje, ugrađeno WP predmemoriranje(cache), CDN, instaliranje jednim klikom i kontrolu verzije GIT-a. Takođe su jedna od rijetkih kompanija koja nudi hosting za 3 lokacije u SAD-u, Evropi i Aziji.

Najbolji WordPress hosting (Sažetak)

U našem pregledu WordPress hostinga, došli smo do zaključka da ako želite pokrenuti blog, ne možete pogriješiti s Bluehostom. Činjenica je da Vam nude besplatan domen i besplatni SSL po cijeni od par dolara mjesečno.

Ali uistinu, ne možete pogriješiti ni s jednom od najboljih web hosting kompanija koje smo gore spomenuli. Svi oni nude izvrsne performanse, brze servere, kvalitetnu podršku i izuzetno niske cijene.

Najčešća pitanja o WordPress hostingu

Pomogli smo velikom broju korisnika da pokrenu svoju web stranicu, odgovorili smo na dosta pitanja. Ispod je nekoliko odgovora na najčešće postavljana pitanja o WordPress hostingu.

Kojeg hosting provajdera sa balkana možete preporučiti?

Balkanske odnosno domaće web hosting provajdere nismo naveli zbog toga što ih ne shvatamo ozbiljno. Imali smo loša iskustva sa raznim domaćim provajderima. Od podrške do svega ostalog.

Jedinu domaću hosting kompaniju koju možemo preporučiti je Leftor hosting kompanija koja je osnovana 1998. godine i koja danas ima preko 8000 klijenata sa prostora bivše Jugoslavije.

POGLEDAJ LEFTOR PONUDU

Trebam li WordPress hosting za pokretanje web stranice?

Ako želite napraviti WordPress web stranicu, onda Vam je potreban web hosting. Na Vašem hosting serveru se nalaze datoteke Vašeg web sajta. Svaka web stranica koju vidite na mreži koristi web hosting provajdera.

Postoje li besplatni pružatelji usluga WordPress hostinga?

Da, postoji nekoliko besplatnih hosting hosting kompanija, ali toplo preporučujemo da se klonite njih. U većini slučajeva besplatni web hosting pružatelji usluga stavljaju reklame na Vašu web stranicu. Oni čak mogu distribuirati zlonamjerni softver Vašim korisnicima. I posljednje, ali ne najmanje bitno, oni mogu u bilo kojem trenutku zatvoriti Vašu web stranicu bez ikakvog obavještenja. Izbjegavajte sve one koji Vam nude besplatni hosting za WordPress, posebno ako ozbiljno govorite o svojoj web lokaciji.

Koliko košta izgradnja WordPress stranice?

Troškovi za izradu web stranice WordPress variraju ovisno o Vašim potrebama. Može se kretati od 100 do najviše 30 000 dolara.

Trebam li imati svoje domene i WordPress hosting od iste kompanije?

Ne. Svoju domenu možete kupiti od registra domena poput Domain.com, GoDaddy itd. I koristiti jednog od gore navedenih pružatelja usluga web hostinga. Međutim, ako već nemate domenu, lakše je koristiti istog pružatelja usluga (posebno jer mnogi nude besplatan domen sa hostingom).

Mogu li koristiti ove WordPress hosting provajdere za web stranicu e-trgovine?

Da, apsolutno možete. Sve web hosting kompanije koje gore preporučujemo nude SSL certifikate, a to je ono što Vam treba za pokretanje web stranice eCommerce. Također imamo i vodić kako pokrenuti svoju online trgovinu putem WordPress-a.

Kako osigurati svoj WordPress hosting račun?

Na Vašem web hosting računu se čuvaju datoteke Vaše web stranice/lokacije. Zato je veoma važno da to osigurate. Najbolji način da osigurate svoj web hosting račun je upotreba jake lozinke i izbjegavanje prijave s javnih lokacija (osim ako ne koristite VPN). Također preporučujemo da slijedite naš WordPress vodić za sigurnost kako bi zaštitili svoju web stranicu.

Kako da instaliram WordPress na svoj WordPress hosting račun?

Svaki WordPress hosting koji preporučujemo dolazi s instalacijom WordPressa jednim klikom. Možete pratiti naš korak po korak vodič o tome kako instalirati WordPress na svoj host.

Treba li mi cPanel WordPress hosting?

cPanel je vrsta kontrolne ploče koju koristi puno WordPress hosting kompanija. Ne, ne treba Vam cPanel, ali to olakšava stvari u pogledu instalacije, upravljanja e-računima itd.

Koliki promet mogu da obrade ove web hosting kompanije?

Ove web hosting kompanije mjesečno upravljaju milijardama pojavljivanja.

Količina prometa koju Vaša web lokacija može podnijeti stvarno ovisi o WordPress hostingu planu na kojem se nalazite. Većina shared planova za hosting može ugodno obraditi od 1000 do 2000 posjetitelja dnevno sve dok je Vaša web stranica optimizirana za performanse.

Kako Vaša web lokacija raste, Vaš pružatelj usluga WordPress hostinga može od Vas tražiti da nadogradite na VPS hosting ili neki drugi paket.

Mogu li kasnije zamijeniti svog WordPress hosting provajdera?

Da, možete se apsolutno prebaciti ako niste zadovoljni s web hosting kompanijom. Većina web hosting kompanija nudi besplatne usluge migracije što proces čini prilično glatkim.

Da li je moja lokacija hosting data centra značajna?

Neke od web hosting kompanija koje Vam preporučujemo daju mogućnost izbora Vašeg podatkovnog centra. Lokacija Vašeg podatkovnog centra bitno utječe na performanse Vaše web stranice za određene geografske lokacije.

Ako je većina Vaše publike u Sjedinjenim Državama, tada želite odabrati podatkovni centar u SAD-u. Ako je veliki dio Vaše publike u Europi, tada biste trebali odabrati data centar u Europi.

Ako niste sigurni, onda samo odaberite SAD za sada. Uvijek možete da koristite WordPress CDN da bi ubrzali web sajt za razne geografske lokacije.

Da li treba da kupujem mjesečne WordPress hosting planove ili kupim dugoročno?

Primijetit ćete da gotovo svaka web hosting kompanija nudi ogroman popust za odabir dugoročnih planova. Ako ozbiljno govorite o svojoj web stranici, vjerovatno ćete je zadržati više od mjesec dana.

Uvijek preporučujemo da ne birate mjesečne WordPress planove za hosting jer koštaju gotovo dvostruko više. Bolje je ako odaberete plan od 12 ili 24 mjeseca.

Trebaju li mi WordPress dodaci za hosting?

WordPress hosting kompanije često će Vam pokušati prodati različite dodatne usluge. Stvarno Vam ne trebaju ove usluge kad počinjete.

Preporučujemo da opozovete sve u postupku naručivanja i kupite samo ono što Vam stvarno treba: a  to je WordPress hosting.

Možete kupiti web hosting dodatke ako Vam budu potrebni u budućnosti.

Da li WordPress hosting kompanije nude profesionalnu email adresu?

Da, većina web hosting kompanija pružit će Vam mogućnost kreiranja besplatne poslovne adrese e-pošte. Međutim, preporučujemo da koristite Google Apps (poznat i kao GSuite) jer je pouzdaniji.

Da li ove WordPress hosting kompanije nude sigurnosne kopije(backup) web stranica?

Da, svaka web hosting kompanija tvrdi da svakodnevno izrađuje sigurnosne kopije Vaše web stranice. Međutim, iz našeg iskustva, savjetujemo našim korisnicima da instaliraju WordPress sigurnosni dodatak kako bi zadržali svoje sigurnosne kopije, jer nikad ne možete biti previše sigurni.

Postoje li drugi pružatelji usluga WordPress hostinga koji nisu navedeni ovdje?

Da, postoje doslovno hiljade web hosting kompanija vani, a mi ih jednostavno ne možemo sve nabrojati ovdje, jer bi to stvorilo više zbrke i izazvalo paralizu izbora za ne-tehničke čitatelje.

Najbolje WordPress hosting kompanije koje smo odabrali pružaju najbolje karakteristike za najbolju cijenu.

Koje su po Vašem mišljenju najbolje WordPress hosting kompanije?

Naša najbolja 3 izbora za najbolje WordPress hosting kompanije su:

Bluehost – Najbolji sveukupni WordPress hosting.
HostGator – WordPress hosting za rastuće i velike firme.
SiteGround – najbolja podrška za WordPress u industriji.

Nadamo se da Vam je ovaj vodić pomogao da odaberete najbolji WordPress hosting za svoju web stranicu. Ako imate pitanje o hostingu za WordPress koje nismo pokrili, pošaljite nam poruku putem email-a. Jedan od članova našeg tima javit će se u roku od 24 sata.

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija

Ostavi komentar