Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Kako dodati WordPress web stranicu na Google Search

Kao najveći pretraživač na svijetu, Google je prilično dobar u automatskom otkrivanju i listingu novih web stranica. Međutim, ponekad možda pronalazi Vašu web stranicu. Pošto je Google najveći izvor saobraćaja za većinu web lokacija, važno je da odmah ubacite svoju web stranicu na Google Search. U ovom članku ćemo pokazati kako jednostavno ubaciti Vašu web stranicu na Google Search.

Zašto da Vaš web sajt bude na Google Search?

Google je glavni izvor saobraćaja i posjetilaca za većinu web stranica. Ako ste ozbiljni da započnete blog ili pokrenete npr. web sajt Vašeg preduzeća, onda Vam treba što prije da ubacite svoju web stranicu na Google Search Console.

Ako pratite najbolje prakse WordPress SEO-a, onda pretraživači kao što je Google može automatski pronaći Vašu web stranicu. Međutim, ovo bi moglo potrajati i propuštati potencijalne kupce.

Ali možete lako ubrzati ovaj proces. Hajde da pogledamo kako pronaći svoju WordPress stranicu na Google-u.

Pošaljite Vašu WordPress stranicu Google-u

Prije nego što započnete, trebali biste kreirati Google Alatke za webmastere (poznatu i kao Search Console).

Korak 1: Provjerite postavke WordPress-a za vidljivost pretraživača

Nakon što podesite svoj račun za Search Console, morate se uvjeriti da je Vaša WordPress stranica vidljiva pretraživačima. Možete to proveriti tako što ćete otići na Settings » Čitanje i skrolovati do opcije pretraživača.

Obavezno uklonite oznaku iz ove opcije, tako da pretraživači mogu da pretražuju Vašu web lokaciju.

Kako dodati WordPress web stranicu na Google

Ne zaboravite da kliknete na dugme ‘Spremi izmjene’ da biste sačuvali podešavanja.

Korak 2: Instaliranje Yoast SEO Plugin

Sledeća stvar koju treba da uradite je instalirati i aktivirati Yoast SEO plugin. Za više detalja pogledajte vodić korak po korak kako instalirati WordPress plugin.

Nakon aktivacije, vidjet ćete novu stavku u svom administratorskom meniju WordPress sa oznakom SEO. Idite i kliknite na to da bi vidjeli stranicu za podešavanja tog plugina.

Na stranici sa podešavanjima ćete vidjeti karticu pri vrhu Webmaster Tools. Ovo ćemo koristiti za povezivanje Google konzole sa Vašim WordPress sajtom.

Korak 3: Povezivanje Google Search konzole sa WordPress-om

Sada kada ste instalirali Yoast SEO, morate dodati svoju web stranicu u Google Search Console. To možete učiniti klikom na dugme “Add Property” unutar Vaše Google konzole.

U polju sajta, morate dodati punu URL adresu Vašeg web sajta. Važno je da koristite istu URL adresu koju vidite u adresnoj traci Vašeg pretraživača, uključujući WWW ili bez-www, kao i HTTPS.

Kada dodate URL adresu web stranice, odvešće Vas na stranicu za verifikaciju gdje treba da potvrdite da ste vlasnik ove web stranice. Postoji više metoda koje možete koristiti za potvrđivanje vlasništva. Najlakši način je naveden pod karticom Alternate methods pod imenom “HTML tag”. To će Vam dati meta kôd koji trebate kopirati.

Zatim, vratite se na Vašu administrativnu oblast u WordPressu i posjetite SEO»General stranicu. Na kartici Webmaster Tools, morate da zalijepite kôd u polje Google Verifikacioni kod.

Kada završite, kliknite na dugme Sačuvaj promjene. Sada se vratite na Google Search console i kliknite na dugme Potvrdi(Verify). Vlasništvo Vašeg web sajta će se uspješno provjeriti.

Ako se iz nekog razloga ne potvrdi, onda morate da izbrišete keš memoriju u WordPressu.

Korak 4: Postavljanje XML Sitemap-a

Kada se verifikuje Vaša stranica, potrebno je da odete na SEO»General stranicu u kontrolnoj ploči admin-a u WordPressu i kliknete na karticu Features. Zatim, potrebno je da skrolate do opcije XML sitemaps i uključite je.

Nakon toga, kliknite na dugme Sačuvaj promjene da biste pravilno postavili sitemap XML u WordPressu.

Da bi vidjeli sitemap-ove, možete kliknuti na ikonicu pitanja pored XML sitemaps naslova. Prikazat će se link koji možete otvoriti da bi vidjeli sve Vaše XML sitemap-e.

Zatim morate poslati svoj sitemap na Google Search Console. Sitemaps pomažu Google botovima za pretraživanje da lako pronađu i indeksiraju Vaš novi sadržaj.

Korak 5: Slanje XML Sitemap-a na Google Search Console

Jednostavno se prijavite na svoj Google korisnički račun za konzolu i izaberite svoju web stranicu.

Potrebno je da idete na Crawl » Sitemaps na lijevoj strani ekrana.

Zatim morate kliknuti na dugme Add / Test Sitemap na ekranu i dodati URL sitemap.

Vaša glavna mapa sitemap-a je sitemap_index.xml, i ona ima veze sa svim ostalim sitemap-ovima na Vašoj web stranici. Morate jednostavno da pošaljete ovaj glavni sitemap, a Google će automatski pretraživati ​​sve ostale sitemap-ove na Vašoj web stranici. Jednostavno zar ne?

Kada završite sa ovim koracima, možete da posjetite svoj Google korisnički račun za konzolu da bi proverili svoje listinge. Kada Google pregleda i indeksira Vašu web stranicu, dobit ćete izveštaje u konzoli za pretragu.

Još jedan važan faktor koji utiče na rang liste pretraživanja je brzina web sajta. Sporije web stranice su loše za korisničko iskustvo i često su rangirane niže od bržih Web stranica. Pogledajte naš vodić kako poboljšati performanse Vašeg web sajta.

To je sve. Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao da pronađete Vašu WordPress stranicu na Google-u. Javite nam rezultate. Pratite nas i dalje za najbolje WordPress trikove i savjete.

Ako Vam se sviđa ovaj članak zapratite nas na Facebook-u i Instagramu.

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija

Ostavi komentar