Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Promjena URL-a stranice može uništiti SEO Vaše web stranice

Utječe li promjena URL-a na SEO web stranice? Jednom riječju, da. Ustvari, promjena URL-ova navedeno je kao jedan od glavnih načina da se uništi Vaša web stranica ako se izvrši pogrešno.

Šta je SEO?, odnosno Search Engine Optimization, pogledajte u našem tutorijalu kako poboljšati SEO.

Promjena URL-a poništit će sve Vaše SEO radove, potaknuti Vašu web lokaciju da opadne u rangiranjau i pretraživanju. Ako razmišljate o promjeni URL-a, pazite.

Šta ćete naučiti:

 • Kako promjena URL-ova može utjecati na Vašu SEO ocjenu
 • Kako promjena URL-ova može utjecati na Vaš promet
 • Ako se ipak odlučite za promjenu URL-ova:
 • Koristite samo 301 preusmjeravanja
 • Provjerite URL-ove pomoću alata
 • SEO uticaj promjene URL adresa može biti ozbiljan.

Nakon promjene URL strukture slijede Vam 404 pogreške i neispravne veze, što onemogućava Google-u da pravilno indeksira Vašu web lokaciju odnosno web stranicu.

Prije izmjene bilo kojeg URL-a, morate uzeti u obzir neke vrlo važne faktore.

Gubitak SEO rangiranja

Promjena URL

Jednostavne promjene Vašeg URL-a, kao što je promjena domene, dodavanje ili uklanjanje interpunkcijskih znakova ili prilagođavanje velikih slova u Vašem direktoriju mogu imati ozbiljne posljedice na Vaš SEO.

Prilikom prelaska na novi domen morate razumjeti historiju novog domena. Ako historija uključuje kazne ili neželjenu poštu, doživićete ozbiljan pad prometa. Osim toga, riskirate od dupliciranog sadržaja i neredovitih preusmjeravanja.

Promjena URL-a ne uključuje samo promjenu imena domena. Dodavanje ili uklanjanje interpunkcijskih znakova, promena velikih slova u Vašim direktorijumu i druge promjene računaju se kao promjena strukture URL-a u SEO terminima.

Uobičajeni razlozi za promjenu URL adrese uključuju:

 • Novo ime kompanije
 • Restrukturiranje ili veći popravci
 • Izrada nove web stranice
 • Oštećenje reputacije Vaše domene ili sigurnosti

Bez obzira na razlog koji želite da promijenite, čak i ako se izvede ispravno, vjerovatno će doći do pada prometa dok Google indeksira promjene.

Međutim, ako se naprave greške, gubitak će biti značajan i teško ga je prevladati. Kad se neki URL promijeni, promijenit će se i Vaša izvedba organskog pretraživanja, što može biti i gore.

Gubitak referalnog prometa na web stranici

Nadamo se da ste napravili veliku listu backlink-ova.

Ali, ako planirate da premjestite web stranicu ili promijenite URL web stranice, možda ćete na kraju izgubiti referalni promet u koji ste uložili mnogo vremena.

URL-ovi i SEO usko su povezani. Google rangira SEO u velikoj mjeri na temelju veza do Vaše web stranice i sa nje, a promjena URL-ova može dovesti do upućivanja linkova dovodeći posjetitelje na stranice grešaka (error 404). Te prekinute veze odnosno linkovi oštetit će referalni promet i ovlasti domene Vaše web stranice.

Klikovi e-pošte idu na mrtve URL-ove

Promjena URL-a ne šteti samo SEO-u, već može negativno utjecati na Vaše marketinške kampanje putem e-pošte.

Pretplatnici e-pošte mogu kliknuti na vezu koja ih šalje do mrtvog URL-a. Bez ispravnih preusmjeravanja, neispravne veze preplavit će pretinac pretplatnika, što će uzrokovati pad klikova e-pošte i baze pretplatnika.

To takođe povećava rizik od ugrožavanja reputacije Vaše e-pošte i budućih kampanja koje se završavaju u filterima neželjene pošte.

Treba Vam promjena URL-a?

Prije nego što se odlučite za promjenu URL-a web stranice, morate pažljivo provjeriti odluku.

URL-ovi su životna snaga SEO-a. Čak i jedna prekinuta veza može uzrokovati pustoš za Vašu web stranicu. URL-ove biste trebali mijenjati samo kada je to neophodno 100 posto. Zapitajte se da li ste spremni doživjeti procijenjeni gubitak u prometu od 25 posto dok čekate da se preusmjeravanja pravilno pokrenu?

Možda mislite da će privremeni pad prometa dugoročno biti bolji u pogledu SEO-a, ali u 2013. Googleov John Mueller izjavio je da ne preporučuje nikome da mijenja URL-ove iz SEO razloga. Izmijenite URL-ove samo ako je neophodno.

Ako ćete izvršiti značajnu remont cijelog svog web mjesta ili se premjestiti na novu web lokaciju, možda će imati smisla promijeniti svoj URL. Promijenite URL-ove samo ako trebate trajno preusmjeriti.

Dinamični i statički URL-ovi za njih su veliki faktor koji pridonose odabiru.

Google priznaje da statički URL-ovi mogu imati malu prednost u pogledu klikova, dok su dinamični URL-ovi su favoriti nad skrivanjem parametara kako bi izgledali statički.

Google je postigao napredak u obje oblasti i uprkos onome što mnogi vjeruju, Google može indeksirati dinamične URL-ove. Google preporučuje izbjegavanje prepisivanja dinamičnih URL-ova osim ako ne uklonite nepotrebne parametre ili parametre koji mogu uzrokovati probleme na putu.

Ako se pitate kako promijeniti URL web stranice s što manje moguće posljedica, trebate nekoliko koraka koje apsolutno morate poduzeti.

Koristite samo 301 redirect

Google preporučuje korištenje 301 preusmjeravanja ako trebate promijeniti URL adrese. Korištenje preusmjeravanja 301 spriječit će pogreške indeksiranja.

Preusmjeravanje 301 je prikladno ako želite premještanje stare web stranice na novu domenu. Prikladno je i ako želite da ljudi mogu pristupiti Vašoj web stranici putem više URL-ova ili ako radite cjelovitu web stranicu i želite osigurati da se zastarjeli URL-ovi preusmjere na novu web stranicu.


Prije nego što započnete, napravite strategiju za preusmjeravanje kako biste sačuvali promet i kvalitetu web lokacije. Ovo će pomoći Vašem novom URL-u da naslijedi autoritet za vezu starog URL-a, a ne da ga morate zaraditi ispočetka. To omogućava da se stare veze de-indeksiraju s vremenom.

Sveukupno, strategija veze minimalizira količinu vremena koje će pretrpjeti Vaša organska pretraga prije nego što se vrati u normalu. Osim toga, osigurat će da su poduzeti svi potrebni koraci za smanjenje eventualnih prekida veze(linka) ili gubitka referalnog prometa.

Provjerite svoje URL adrese

Prije nego što posao završite, trebate koristiti alat poput Google Search Console da biste provjerili ima li pogrešaka kako biste odredili kako će funkcionirati Vaše nove veze.

Sažetak

URL-ovi i preusmjeravanja su naporni i često pogrešno shvaćeni.

Promjena URL-ova može Vam se činiti kao dobra ideja, ali morate uzeti i koliko Vam to šteti.
Ne prihvatajte odluku olako, jer su Vaši URL-ovi izvor života za održivost Vaše web stranice.

Zapamtite:

 • Koristite samo 301 preusmjeravanja
 • Ažurirajte sve linkove na stranici kako biste se prilagodili promjeni, izbjegavajući lanac
 • preusmjeravanja.
 • Napravite novi XML Sitemap i pošaljite ga Googleu.
 • Ako staru web stranicu premještate na novu, privremeno ostavite staru mapu(sitemap) web stranice.
 • Pratite Google Search Console za sve greške i ispravite ih.
Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija

Ostavi komentar