Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Šta je .htaccess u WordPress-u?

.htaccess datoteka je konfiguraciona datoteka koju čita server. Ona je u stanju da prevaziđe mnoge postavke konfiguracije servera i može se koristiti za autorizaciju, kontrolu keša, optimizaciju web stranice i prepisivanje URL-ova.

U WordPressu, .htaccess fajl se najčešće koristi za prepisivanje URL-ova, čineći ih čistijim i čitljiviji od ljudi i pretraživača.

U odeljku Podešavanja>Trajni linkovi(Settings>Premalinks) u WordPress Administraciji, imate mogućnost da izaberete strukturu URL-a. WordPress će automatski prepisati Vašu .htaccess datoteku kako bi se nosila sa strukturom URL-a koju ste odabrali.

Ako WordPress nije u mogućnosti da piše(Read/Write) u datoteku, to će te morati da uradite ručno. Ručno uređivanje datoteke .htaccess je rizično, jer može dovesti do velikih grešaka servera ako je konfigurisano pogrešno, zato obavezno samo kopirajte sadržaj koji Vam je savjetovano.

Plugini kao što je W3 Total Cache će modifikovati Vašu .htaccess datoteku kako bi konfigurirali alate za keširanje i optimizaciju koji su dio plugina.

Datoteka .htaccess se obično nalazi u glavnom(root) direktorijumu Vaše WordPress stranice. Vaš FTP klijent možda neće moći da je prikaže, pošto se po podrazumjevanoj vrijednosti takvi fajlovi nalaze skriveni od strane servera. Da biste vidjeli ove skrivene datoteke, potrebno je da omogućite prikaz sakrivenih datoteka u Vašem FTP klijentu.

Ovo je osnovni (default) .htaccess fajl koji se treba nalaziti na svakoj WordPress stranici.

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao da razumijete način rada i za šta služi .htaccess fajl.

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija

Ostavi komentar