Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Šta je Backlink (povratni link)?

Backlink je link koji jedna web stranica dobija sa druge web stranice. Backlink značajno utiče na istaknutost sajta u rezultatima pretraživača. Zbog toga se smatraju korisnim za poboljšanje rangiranja SEO sajta. Pretraživači izračunavaju rangiranje koristeći više faktora za prikaz rezultata pretrage. Niko ne zna sasvim sigurno koliko pretraživač daje značajnosti Backlink-ovima prilikom pretraživanja, ali ono što znamo sigurno je da su veoma važni.

Backlink-ovi bi trebali biti prirodni, to znači da web stranica ne smije koristiti vještačke načine za kreiranje povratnih linkova za svoje web stranice. Kvalitet veza je daleko važniji od količine.

Primjer: Web stranica A je restoran i on dobija backlink sa Web stranice B koji je istaknuti blog za pregled hrane ili web sajt. Ovo je vrijedan, prirodan i relevantan backlink koji je Website A dobio.

Zbog važnosti povratnih linkova, ima mnogo loših praksi koje prave vlasnici sajtova kako bi dobili Backlink-ove. Neke od ovih loših praksi su: kupovina povratnih linkova, mreža za razmjenu veza, prodaja povratnih linkova itd. Većina ovih praksi ne preporučuju pretraživači. One obično deindeksuju i kažnjavaju sajtove za koje se sumnja da su umješani u takve postupke.

Zamislite to kao razgovor između web stranica.

Primjer: Bloger Dzon Doe piše veoma interesantan članak o sportskom događaju. Još jedan bloger Samantha Smith se ne slaže s Johnovim člankom i piše o tome u još jednom članku za online časopis. Povezuje se sa Johnovim člankom, tako da njeni čitaoci mogu razumjeti obje tačke gledišta. Johnov blog dobija vrijedan backlink. S druge strane, Samantha-ov članak postaje popularan i mnoge druge web stranice povezuju se na njen članak. Samantha-ova web stranica dobija mnogo novih linkova. Iako je John dobio samo jedan backlink za svoj članak, vrijednost njegovog backlink-a povećava se uz pomoć povratnih linkova Samantha-ovog članka.

World Wide Web, ili “web”, je mreža web stranica povezanih jedni s drugima preko hiperlinkova. Svaki hiperlink i povezivanje sa novim dokumentom dodaje se ukupnom rastu weba. Pretraživači olakšavaju pronalaženje ovih web stranica. Web stranica povezana sa mnogim drugim web stranicama na sličnim temama smatra se za poštovanijom i vrijednom. U prethodnom primjeru, Johnov članak dobija poštovanje za izazivanje razgovora koji je rezultirao mnogim drugim web stranicama koje se međusobno povezuju. Znači, povratne veze nisu važne samo za sajt, pošto su važni i za pretraživače i za cjelokupno zdravlje čitavog svijeta.

Kontrolna tabla admin-a WordPress takođe ima widget pod naslovom Incoming Links. Ovaj vidžet prikazuje linkove na Vašu web stranicu sa drugih web lokacija, posebno blogova. Koristi Google rezultate pretraživanja u blogu kako bi prikazao linkove. Postoje i drugi besplatni alati za provjeru backlink-ova dostupnih na mreži koji se mogu koristiti da vidite koliko stranica se povezuje na određenu stranicu.

Autor članka

SEO Expert

Ostavi komentar