Kako napraviti svoj skriveni WordPress blog (Privatni)

No Comments

Želite da napravite svoj skriveni WordPress blog? Dobijali smo upite od roditelja koji žele da koriste WordPress da djele dječije slike sa prijateljima i porodicom. U ovom članku ćemo Vam pokazati kako napraviti svoj potpuno skriveni WordPress blog. Također ćemo pokazati kako da napravite privatni i zaključani članak u WordPressu za one koji žele da imaju javni blog sa privatnim prostorom.

Kada i ko treba skriveni WordPress blog?

Privatni skriveni WordPress blog je koristan za djeljenje Vaših porodičnih događaja, vjenčanih fotografija, bebi slika itd. Sa prijateljima i porodicom.

  • Skriveni WordPress blog možete koristiti kao svoj privatni dnevnik ili časopis.
  • Timovi koji rade na projektima mogu sarađivati na skrivenom WordPress blogu.
  • Web sajt u izgradnji koji još nije u potpunosti spreman za javnost.
  • Web stranica skole može biti skrivena i dostupna samo registriranim studentima.

Evo kako napraviti skriveni WordPress blog

Prvo što treba da uradite je da instalirate i aktivirate plugin “My Private Site”.

Nakon aktivacije potrebno je da posjetite Settings »Private Site stranica kako biste konfigurisali postavke plugina.

Make site private - skriveni wordpress

Prvo treba da potvrdite polje u odjeljku ‘Make Site Private’ kako biste omogućili plugin i napravili skriveni WordPress blog.

Sljedeći odjeljak je da omogućite korisnicima da se registruju na Vašem WordPress sajtu. Ako ne želite da se korisnici mogu registrovati na Vašoj web stranici, onda možete preskočiti ovaj odeljak.

U odjeljku ‘Landing Location’ možete odabrati koja će se stranica otvoriti kada se prijave. Po defaultu, dodatak će ih vratiti na istu URL adresu na kojoj su bili prije prijavljivanja. Također možete preusmjeriti korisnike na početnu stranicu, kontrolnu ploču administratora WordPressa ili bilo koji drugi URL na Vašoj WordPress stranici.

skriveni wordpress

Odjeljak za prilagođenu stranicu za prijavljivanje je koristan samo ako koristite prilagođenu stranicu za prijavljivanje na svom WordPress sajtu. Jednostavno potvrdite polje i navedite URL svoje stranice za prijavljivanje. Plugin će onda početi koristiti taj URL kao stranicu za prijavu. Ako nemate posebnu stranicu za prijavu preskočite ovo.

login skriveni wordpress

Plugin “My Private Site” takođe Vam omogućava da neke djelove Vaše web stranice isključite iz skrivenog dijela. Naprimjer, ako koristite statičnu prednju stranicu i želite da je korisnici vide, onda je možete isključiti iz ostalih skrivenih stranica. Također možete dodati i druge URL-ove kao što je kontaktni obrazac u listu isključenja.

skriveni wordpress

Nemojte zaboraviti da kliknete na dugme Save tj da sačuvate postavke.

To je sve, od ljudi koji posjećuju Vašu web stranicu sada će biti zatraženo da se prijavljuju prije nego što mogu pogledati Vašu web stranicu. U zavisnosti od Vaših podešavanja, korisnici će moći da vide neke stranice ili će samo vidjeti stranicu za prijavljivanje.

Kako napraviti skriveni WordPress članak

WordPress ima ugrađenu funkciju koja Vam omogućava da članke ili stranice zaštitite lozinkom. Evo kako napraviti skriveni WordPress članak.

Morate početi sa kreiranjem novog članka u WordPressu ili uređivanjem postojećeg. Na ekranu za uređivanje članka, vidite opciju “Vidljivost” ispod meta okvira za objavljivanje. Kliknite “Uredi” pored vidljivosti i izaberete privatno.

Tamo ćete vidjeti opcije da postavite članak da bude privatan ili da dodate lozinku na isti.

Ako se odlučite da zaštitite lozinkom WordPress članak, onda će Vas WordPress pitati da unesete lozinku. Korisnici će morati unijeti ovu tačnu lozinku kako bi videli članak. Ovu lozinku možete poslati prijateljima i porodici putem e-pošte, a oni mogu da pregledaju objavu tako što unesu lozinku.

Važno: Imajte u vidu da korisnici sa korisničkom ulogom Editor-a ili Administratora mogu pogledati zaštićenu lozinku ili privatni članak tako što će se prijaviti u administratorsko područje WordPress-a. Međutim, ako ste jedini korisnik na Vašoj stranici, onda ne treba brinuti o tome.

Nadamo se da Vam ovaj članak pomogao da napravite potpuno privatni i skriveni WordPress blog i članke u istom. To je odličan način da svoje stvari podjelite sa određenim ljudima na svojoj web stranici.

Ako Vam se sviđa ovaj članak, podijelite ga sa prijateljima ili se pretplatite na našu Facebook ili Instagram stranicu.

Developing WordPress websites since 2009.

Pitaj stručnjaka

Nudimo profesionalne SEO usluge koje pomažu web lokacijama da drastično povećaju rezultat organskog pretraživanja kako bi se nadmetale za najviši rang, čak i kada je riječ o visoko konkurentnim ključnim riječima.

Pročitajte više sa našeg bloga

Pogledaj sve objave
No Comments

Komentiraj