Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

FTP – Kako ga koristiti za upload datoteka u WordPress

Da li želite da naučite kako da koristite FTP za upload datoteka na WordPress web stranici? FTP ili protokol za prenos datoteka je brz i jednostavan način za upload datoteka sa Vašeg računara na Vašu web stranicu. U ovom članku ćemo Vam pokazati kako koristiti FTP za upload datoteka u WordPress.

Šta je FTP?

FTP (File Transfer Protocol) je protokol za transfer fajlova. Omogućava Vam prenos datoteka sa Vašeg računara na svoj web hosting račun ili server.

Sada vjerovatno mislite, pa okviru administratorskog područja WordPress već ima postavljen alat za upload(transfer) datoteka kao što su slike, video, audio, PDF i više.

Zašto Vam treba FTP?

FTP Vam je potreban da biste mogli ručno upload-ovati datoteke u WordPress-u, koje ponekad neće raditi zbog greške na Vašoj web stranici.

Obično Vam ne treba FTP za upload datoteka uopšte. Možete jednostavno upload-ovati slike iz WordPress admin područja. Možete čak upload-ovati pluginove i teme iz samog WordPressa.

Međutim, ponekad ćete morati ručno da uploadujete plugin ili temu za rešavanje nekih problema u WordPress-u.

Korišćenje FTP klijenta za dodavanje WordPress datoteka

Prvo, potrebno je da preuzmete i instalirate FTP klijent na računar. FTP klijent je aplikacija koja Vam pomaže da se povežete sa Vašom web stranicim i prenosite fajlove koristeći FTP protokol.

Evo nekih najpopularnijih FTP klijenata koje možete instalirati.

FileZilla (Windows, Mac, Linux | Besplatno)
WinSCP (Windows | Besplatno)
Cyberduck (Windows | Mac | Besplatno)

U ovom tutorijalu, koristit ćemo FileZilla. Možete koristiti bilo koji drugi FTP klijent koji Vam više odgovara. Osnovni koncepti su isti bez obzira na softver koji koristite.

Povezivanje sa Vašim WordPress sajtom pomoću FTP

Kada otvorite svoj FTP softver, od Vas će zatražiti da se povežete sa svojim web sajtom pomoću Vaših FTP login akreditacija.

Vaši FTP login podaci se šalju putem e-pošte kada se prijavite za svoj nalog za hostovanje WordPressa. Također možete pronaći informacije o FTP računu na kontrolnoj tabli cPanel(ili nekog druog admin panela) Vašeg hosting računa.

FTP cPanel

Ako ne možete pronaći podatke za prijavljivanje, onda možete da kontaktirate svog provajdera web hostinga da bi dobili te informacije.

Jednom kada imate informacije o prijavljivanju, potrebno je otvoriti FileZilla, a zatim otići na File»Site Manager.

FTP FileZilla

Ovo će otvoriti pop-up prozor u kojem možete dodati informacije o Vašoj web stranici. Kliknite na dugme “New Site” i dajte naslov za Vašu web stranicu.

FTP New Site

U sledećoj koloni od Vas će se tražiti da unesete svoj web host. Ovo je obično Vaše ime domena.

Napomena: U odeljku protokola, trebate odabrati SFTP ako Vaš hosting provajder to podržava.

Pod polje za prijavljivanje izaberite ‘Normal’, a zatim unesite svoje FTP korisničko ime i lozinku.

FTP Prijava

Sada možete da kliknete na dugme za povezivanje(Connect) da bi nastavili. FileZilla će sačuvati podešavanja web stranice za buduće prijave i otvoriti novu FTP vezu na Vašoj WordPress web stranici.

Ako se prvi put povezujete sa Vašom web stranicom sa ovog računara, FileZilla Vam može pokazati popup certifikata.

FTP Certifikat

Označite polje pored ‘Uvijek vjerujte certifikatu za buduće sesije’ i kliknite na dugme Uredu da nastavite.

FileZilla će sada pokušati da se prijavi na Vašu web stranicu koristeći akreditive koje ste unijeli. Kada se povežete, vidjet ćete spisak datoteka i fascikli na Vašoj web stranici pod kolonom “Remote Site”.

FTP Remote Site

Na koloni Remote Site prikazuju se datoteke i fascikle na Vašoj web lokaciji, a odeljak “Local Site”(Lokalni sajt) prikazuje datoteke na Vašem računaru.

Možete pretražiti Lokalnu lokaciju kako biste locirali datoteke na Vašem računaru koje želite da ubacite na svoju web stranicu. Zatim, potrebno je da kliknete desnim klikom miša na datoteku i izaberete upload iz menija.

FTP Fajl Upload

FileZilla će sada uploadovati datoteku sa Vašeg računara na Vašu WordPress stranicu.

Međutim, WordPressu potrebni su određeni fajlovi i fascikle na određenim lokacijama kako bi ispravno radili. To znači da ne možete samo ubaciti datoteku bilo gdje. Morate znati gdje da uploadujete datoteku na svoj WordPress sajt.

Na primjer, ako želite da ručno prebacite plugin na Vašu WordPress web lokaciju. Tada prvo morate da preuzmete plugin na Vaš računar.

Nakon toga ćete morati eksportovati datoteku iz kompresovanog fajla plugina koji ste preuzeli. Unutar .zip datoteke, naći ćete fasciklu/folder plugina. WordPress učitava plugine u /wp-content/plugins/ folderu na Vašem web hostu.

Prvo morate da idete u /wp-content/plugins/ folder u koloni Remote site. Nakon toga možete ubaciti folder plugina sa Vašeg računara na Vašu web stranicu.

FTP Plugin Upload

Sada kada ste ubacili plugin, potrebno je da posjetite stranicu sa pluginima unutar Vašeg administratorskog područja WordPress-a da bi aktivirali dodatak.

Aktivacija plugina - FTP

Slično tome, ukoliko želite da postavite premium temu na Vašu web stranicu, prvo ćete preuzeti fajlove na računar te ih eksportovati. Nakon toga, možete ih otpremiti u /wp-content/themes/ folder na Vašoj web stranici. (Isti postupak kao i sa pluginom)

FTP se ne koristi samo za upload fajlova sa Vašeg računara na Vašu WordPress web stranicu. Također se može koristiti za preuzimanje datoteka sa Vašeg sajta i uređivanje.

Jednostavno kliknite desnim klikom miša na datoteke ili fascikle koje želite da preuzmete pod kolonom “Remote Site” i kliknite na dugme za preuzimanje.

Također možete koristiti File Transfer Protokol za backup svih Vaših WordPress datoteka. Jednostavno izaberite sve datoteke i fascikle i preuzmite ih na računar.

Međutim, imajte na umu da je ovo samo rezervna kopija Vaših WordPress datoteka, a ne sadrži Vaš sadržaj (bazu podataka). Ako želite da pravite rezervne kopije sadržaja, onda to možete uraditi tako što ćete napraviti ručno kopiranje Vaše WordPress baze podataka.

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao da naučite kako koristiti File Transfer Protokol za upload datoteka u WordPress. Možda ćete također željeti da pogledate naš vodić za sigurnost WordPress-a za početnike.

Ako Vam se sviđa ovaj članak, onda ga podijelite sa prijateljima. Možete nas naći i na Instagram-u i Facebook-u.

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija

Ostavi komentar