Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Kako instalirati WordPress – Kompletna WordPress Instalacija Tutorial

WordPress CMS je poznat kao najpopularnija platforma za blogovanje i sistem za upravljanje sadržajem. Novi korisnici su često iznenađeni kad im kažemo da je WordPress poznat po jednostavnosti instalacije. Sve najbolje WordPress web hosting kompanije Vam omogućavaju da instalirate WordPress u roku od nekoliko klikova.

U većini slučajeva, instaliranje WordPressa je jednostavan proces koji traje manje od pet minuta da se završi. U ovom uputstvu za instalaciju WordPress-a, naš cilj je ponuditi sveobuhvatan vodić za instalaciju WordPress-a za početnike i napredne korisnike. Pokazat ćemo Vam kako instalirati WordPress za početnike. Objasnit ćemo kako instalirati WordPress ručno. Na kraju, za naše početnike programera i dizajnera, pokazat ćemo Vam kako instalirati WordPress na lokalnom računaru (Windows, Mac i Linux).

Stvari koje trebate prije instaliranja WordPressa

Prije nego što instalirate WordPress, prvo će Vam trebati ime domena i dobra web hosting kompanija za WordPress. Pogledajte naše detaljno upustvo kako odabrati najbolji WordPress hosting.

Preporučujemo Vam da koristite BlueHost jer će Vam dati besplatni domen i 50-60% popusta na njihov hosting plan. Bluehost je takođe zvanično preporučen hosting provider WordPress-a.

Budući da je ovo detaljan vodić, molimo Vas da dobro obratite pažnju šta radite na Vašem serveru.

Kako instalirati WordPress koristeći Softaculous

Softaculous je popularana skripta za automatsko instaliranje. Omogućava Vam da lako instalirate popularne web aplikacije poput WordPressa sa samo nekoliko klikova. Hosting kompanije poput SiteGround i InMotion Hosting koriste Softaculous u svom kontrolnom panelu.

Jednostavno se prijavite na svoj cPanel nalog i potražite softversku ikonu ili ikonu instalatora programa WordPress. Vi ćete ih naći pod odeljkom Auto Installers.

 Kako instalirati WordPress preko Softaculus

Klikom na bilo koju od ovih ikona pokreće Softakulous auto-installer za WordPress. Prvo ćete vidjeti pregled WordPress-a. Morate kliknuti na karticu Instaliranje da bi nastavili.

Kako instalirati WordPress Softaculus

Softaculous će Vas sada pitati gdje želite i kako instalirati WordPress. Morate izabrati http:// ili http://www. kao protokol.

Ako Vaša stranica ima SSL i HTTPS, onda možete da izaberete https:// ili https://www. kao protokol.

Nakon toga morate da izaberete ime domena na kojem želite instalirati WordPress. Većina korisnika želi da instalira WordPress u root direktorij svoje domene, kao što je primjer.com. U tom slučaju, morate biti sigurni da je polje “In Directory” prazno.

Nakon toga popunit ćete podatke za Vašu WordPress web stranicu, kao što je naprimjer naziv, username administratora i lozinka. Nakon toga idete na “Install”.

Softaculus će pokrenuti instalater pomoću podešavanja koje ste dali. Vidjet ćete traku napretka sa statusom instalacije. Proći će nekoliko minuta, nemojte zatvoriti prozor sve dok traka napretka ne dostigne 100%, u suprotnom to može uticati na Vašu instalaciju WordPress-a.

Kako instalirati WordPress ručno koristeći FTP

Ručno instaliranje WordPress-a je poznato i kao poznata instalacija za 5 minuta. Međutim, ručna instalacija ima nekoliko dodatnih koraka, a za to će Vam biti potreban FTP klijent. Pogledajte naš vodić za početnike kako koristiti FTP za upload WordPress datoteka.

Prvo što treba da uradite je preuzimanje najnovije verzije WordPress-a. Ekstraktujte datoteke i koristite FTP klijent za upload datoteka u svoj web direktorij po Vašem izboru.

Kako instalirati WordPress preko FTP

Ako želite da instalirate WordPress na root/glavni direktorij (kao što je primjer.com), onda morate da uploadujete WordPress datoteke u root direktorij svog web sajta. Obično se ovaj direktorij zove /public_html/.

Sa druge strane, ako želite da instalirate WordPress u drugom folderu (kao primjer.com/blog), onda ga uploadujte u folder /public_html/blog/.

Kada završite sa uploadom WordPressa, idite na kontrolnu tablu hostinga da bi kreirali bazu podataka. Primjer koristimo cPanel web hosting. U Vašem cPanel-u, pronađite ikonu:

Kako instalirati WordPress - Baza podataka

Vidjet ćete polje za kreiranje nove baze podataka. Unesite ime baze podataka i kliknite na “Kreiraj bazu podataka”.

Kako instalirati WordPress - MySQL

Sada kada ste kreirali svoju bazu podataka, MySQL i dalje treba korisničko ime. Ovo korisničko ime će imati pristup za izvršavanje akcija u bazi podataka.

Na stranici MySQL baze podataka na Vašem cPanel-u, idite na odeljak MySQL korisnici. Jednostavno navedite korisničko ime i lozinku za svog novog korisnika i kliknite na dugme ‘Kreiraj korisnika’.

Kako instalirati WordPress MySQL User

Ovaj novi korisnik i dalje nema pristup bazi koju ste ranije kreirali. Za to ćete morati dodati korisnika u bazu podataka i dati im dozvole za obavljanje svih radnji.

Na istoj stranici MySQL baze podataka na Vašem cPanel-u, pomjerite se dolje na odeljak ‘Dodaj korisnika u bazu podataka’. Izaberite korisnika baze podataka koji ste kreirali iz padajućeg menija pored korisnika, a zatim izaberite bazu podataka i kliknite na dugme za dodavanje.

Kako instalirati WordPress Database

Sada će Vam biti zatražene privilegije koje želite dozvoliti ovom korisniku. Izaberite sve privilegije i kliknite na dugme sačuvaj izmjene.

Vaša MySQL baza podataka i korisnik su spremni i vrijeme je za pokretanje instalacije WordPress-a.

Jednostavno idite na URL adresu u kojoj ste uploadovali WordPress. Ako je u glavnom domenu, unesite svoje ime domena u prozor browsera, kao što je primjer.com ili www.primjer.com.

Vidjet ćete stranicu za odabir jezika. Ovdje možete odabrati jezik tako da ostatak instalacije bude prikazan na Vašem jeziku. Za sada možete da koristite i engleski jezik, a zatim kasnije promjenite jezik.

Kako instalirati WordPress Bosanski

Kliknite na dugme za nastavak da nastavite.

Sada ćete vidjeti uputstva za instalaciju. U osnovi WordPress će Vam sada reći da će Vam trebati informacije o hostu baze podataka, lozinki i MySQL hostovima.

Kako instalirati WordPress requirements

Kliknite na dugme “Let’s go” da nastavite.

WordPress će Vam sada pokazati obrazac. Morate unijeti ime baze podataka koju ste napravili ranije.

Kako instalirati WordPress database connection

Popunite informacije i kliknite na dugme Pošalji. WordPress će se sada povezati sa Vašom bazom podataka i pokazati Vam poruku o uspjehu.

Kako instalirati WordPress - Korak 1

Kliknite na dugme “Pokreni instalaciju” da bi nastavili.

WordPress će sada kreirati tablice u Vašoj bazi podataka i poslati Vas na sljedeći korak instalacije.

Sada morate da date neke informacije za WordPress da biste postavili svoju web lokaciju. Ovo uključuje naslov stranice, korisničko ime, lozinku i admin adresu e-pošte.

Ako ne želite da Vaša web lokacija bude vidljiva za pretraživače, možete da potvrdite polje pored vidljivosti pretraživača. Kasnije kada ste spremni, to možete promjeniti iz postavki WordPress-a. Ako niste sigurni šta treba učiniti, onda jednostavno preskočite to.

Kako instalirati WordPress korak 2

Kliknite na “Install WordPress” dugme za nastavak. WordPress će instalirati Vašu web stranicu i završiti instalaciju.

Vidjet ćete poruku o uspjehu koja prikazuje Vaše korisničko ime. Sada možete kliknuti na dugme “Prijavi se” kako bi se prijavili na svoju WordPress stranicu.

Sada kada ste instalirali WordPress možete pogledati koje plugine preporučujemo za WordPress web stranice.

Kako instalirati WordPress na računaru

Mnogi početnici često nas pitaju da li mogu da probaju WordPress na svom računaru? Odgovor je da, ali većina početnika ne za učiniti.

Razlog zašto neki ljudi instaliraju WordPress u lokalnom okruženju su izgradnja tema, dodataka ili testiranja stvari.

Ako želite da pokrenete blog za druge ljude, onda Vam ne treba da instalirate WordPress na računaru. Ako instalirate WordPress lokalno na Vaš računar, tada ste Vi jedina osoba koja može da vidi stranicu.

Ako želite da Vaša WordPress stranica bude dostupna na internetu (ostatak svijeta), onda morate zakupiti web hosting i domenu te pogledati kako instalirati WordPress koristeći jedan od metoda koje smo prikazali iznad.

Imajući to u vidu, ako ste zaista zainteresovani da instalirate WordPress lokalno na računaru kako bi ste saznali više o razvoju tema, da testirajte dodatke i slično, onda Vas ohrabrujemo da to učinite.

Ako koristite Windows računar, onda preporučujemo da preuzmete i podesite WAMP. Ako koristite Mac, tada morate da preuzmete i podesite Mamp.

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao da instalirate WordPress. Hvala na pažnji.

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija

Ostavi komentar