Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Kako instalirati WordPress Plugin – Korak po korak

Nakon instaliranja WordPressa, prva stvar koju svaki početnik treba naučiti je kako instalirati WordPress plugin. Plugini Vam omogućavaju da dodate nove funkcije u WordPress kao što su dodavanje galerije, slajdova itd. Postoje hiljade besplatnih i plaćenih plugina za WordPress. U ovom vodiću korak po korak, pokazaćemo Vam kako instalirati WordPress plugin.

Kako instalirati WordPress Plugin

Prije nego što počnete

Ako koristite WordPress.com, onda ne možete instalirati plugin.

Korisnici koji kažu da ne mogu vidjeti meni za plugine na svojoj kontrolnoj ploči WordPressa. To je zato što koristite WordPress.com, koji ima svoja ograničenja.

Ne možete da instalirate plugine na WordPress.com osim ako nadogradite na poslovni plan. S druge strane, možete instalirati bilo koji plugin koji želite na Vašoj self-hosted WordPress.org web stranici. (pogledajte razliku između Self Hosted WordPress.org vs WordPress.com).

Ako želite da pređete sa WordPress.com na WordPress.org, pročitajte naše tutorijal o tome kako se ispravno pređite sa WordPress.com na WordPress.org.

Kako instalirati WordPress Plugin

Objasnit ćemo sve tri metode: instaliranje WordPress plugina koristeći pretragu, upload WordPress plugina i ručno instaliranje WordPress plugina pomoću FTP-a.

Instalirajte Plugin koristeći WordPress Plugin Search

Najlakši način instaliranja WordPress plugina je korištenje pretraživača. Jedini nedostatak ove opcije je da plugin mora biti u direktorijumu WordPress plugina koji je ograničen samo na besplatne dodatke.

Prvo što treba da uradite je da idete u Vašu admin kontrolnu ploču (/wp-admin) u WordPressu i kliknite na Plugins »Add New. (U zavisnosti od jezika na kojem je Vaš WordPress)

Pretraga WordPress Plugin

Vidjet ćete ekran kao ovaj na slici iznad. Pronađite plugin tako što ćete ukucati ime plugina ili funkcionalnost koju tražite, kao i mi. Nakon toga ćete vidjeti gomilu plugina kao što je primjer ispod:

Rezultati pretraživanja WordPress Plugin

Možete odabrati plugin koji je najbolji za Vas. Pošto smo u searchu tražili Floating Social Bar plugin, izbacilo ga nam je na prvom mjestu. Kliknite na dugme ‘Instaliraj sada’.

WordPress će sada preuzeti i instalirati plugin za Vas. Nakon toga, vidjet ćete poruku o uspjehu sa linkom za aktiviranje plugina ili povratak na pretragu plugina.

Instalacija WordPress Plugin

WordPress Plugin se može instalirati na Vašoj web stanici, ali neće raditi ako ga ne aktivirate. Zato kliknite na link “Activate Plugin” da aktivirate plugin na WordPress stranici.

To je sve, uspješno ste instalirali svoj prvi WordPress plugin.

Sledeći korak je podešavanje postavki plugina. Ova podešavanja će se razlikovati za svaki plugin, tako da nećemo to objašnjavati ​​u ovom članku.

Instalirajte WordPress Plugin pomoću Upload metode

Plaćeni WordPress plugini nisu navedeni u direktorijumu WordPress plugina. Ovi plugini se ne mogu instalirati koristeći prvi metod.

Zato WordPress ima “Upload” metod za instaliranje takvih plugina. Pokazat ćemo Vam kako da instalirate WordPress plugin koristeći opciju Upload u admin ploči.

Prvo, morate da preuzmete plugin od izvora (zip datoteka). Zatim, treba da idete na kontrolnu ploču administracije WordPressa i posjetite Plugins »Add New(Dodaj novi).

Nakon toga kliknite na dugme Upload Plugin na vrhu stranice.

Upload WordPress Plugin

Ovo će Vas odvesti na stranicu za Upload plugina. Ovdje morate kliknuti na dugme za izbor datoteke i izaberite datoteku plugina koju ste ranije preuzeli na računar. (.zip)

Izaberi WordPress Plugin

Nakon što ste izabrali datoteku, potrebno je da kliknete na dugme za instalaciju.

WordPress će sada izvršiti Upload plugina sa Vašeg računara i instalirati ga za Vas. Ovu poruku ćete vidjeti nakon završetka instalacije.

Ubacivanje WordPress Plugin

Kada je plugin instaliran potrebno je da kliknete na link Activate Plugin (Aktiviraj Plugin) da bi počeli koristiti plugin.

Trebalo bi da konfigurišete podešavanja kako bi odgovarale Vašim potrebama. Ova podešavanja će se razlikovati za svaki plugin, tako da nećemo to objašnjavati ​​u ovom članku.

Ručno instalirajte WordPress plugin koristeći FTP

U nekim slučajevima, Vaš WordPress hosting provajder može imati ograničenja za datoteke. To može ograničiti Vašu mogućnost instaliranja plugina iz admin kontrolne ploče.

U ovoj situaciji, Vaša najbolji izbor je da ručno instalirate plugin koristeći FTP.

Metoda FTP-a je najmanje prikladna za početnike.

Prvo ćete morati preuzeti izvornu datoteku plugina (to će biti zip datoteka). Zatim, potrebno je da ekstraktujete .zip datoteku na računaru.

Ekstraktovanje .zip datoteke plugina kreiraće novi folder sa istim imenom. Ovo je folder koji morate ručno “Uploadovati” na svoju web stranicu pomoću FTP klijenta.

Treba da pristupite svom hostingu/serveru preko FTP klijenta. Ako nemate svoje FTP korisničko ime i lozinku, onda kontaktirajte svog hosting provajdera i pitajte ih.

Otvorite FTP klijent na računaru i povežite se na Vašu web stranicu pomoću login podataka za prijavljivanje koje Vam daje web host. Kada ste povezani, potrebno je da pristupite folderu /wp-content/plugins/

Zatim, uploadujte folder koju ste izvadili iz .zip datoteke u /wp-content/plugins/ folder na Vašem web serveru.

Ručno instaliranje WordPress Plugin

Posle uploada plugina, potrebno je da posjetite kontrolnu ploču administracije WordPressa i kliknete na link “Plugins” u kontrolnoj ploči. Vidjet ćete da je Vaš plugin uspješno instaliran na stranici za plugine.

Aktiviraj WordPress Plugin

Morate kliknuti na Aktiviraj link ispod plugina. Nakon aktiviranja, možda ćete morati konfigurirati postavke plugina. WordPress plugini dolaze sa sopstvenim podešavanjima koja se razlikuju, tako da ih ovdje nećemo objašnjavati.

Nadamo se da Vam je ovo pomoglo da naučite kako instalirati WordPress plugine. Možda ćete takođe željeti da pogledate našu kategoriju “Plugini” gdje pišemo o najboljim WordPress pluginima koje možete koristiti za postizanje onoga što tražite.

Pogledajte i WordPress Plugine koje morate imati za web stranice u 2018.

Ako Vam se sviđa ovaj članak, možete nas pratiti na Facebook-u i Instagram-u.

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija

Ostavi komentar