Pogledajte kako da odaberete najbolji WordPress hosting

Web hosting je često zanemariv, a jedna od ključnih komponenti svake uspješne web stranice. Odabir najboljeg hostinga za WordPress, za Vaše potrebe može poboljšati Vaš SEO i povećati prodaju.

Instalacija i podešavanje W3 Total Cache plugina za početnike

0

Često dobijamo pohvale od korisnika za brzinu naše Web stranice. Svako želi da upozna tajnu iza brzog učitavanja WordPress sajta. Pored dobrog web hostinga i dobro kodiranih dodataka, morate se uvjeriti da koristite keširanje. Za našu konfiguraciju koristimo dodatak pod nazivom W3 Total Cache. Odlučili smo da kreiramo korak po korak vodić o tome kako da instalirate i podesite W3 Total Cache za početnike.

U ovom članku ćemo Vam pokazati kako instalirati W3 Total Cache i pravilno ga podesiti da dobijete što bolje rezultate.

Prije nego što počnete, preporučujemo Vam da provjerite performanse Vaše stranice korištenjem Google Page Speed i Pingdom Tools.

Ispod je screenshot našeg rezultata brzine.

W3 Total Cache

Hajde da započnemo sa podešavanjem W3 Total Cache-a.

Šta je W3 Total Cache?

W3 Total Cache je najbolji i najkompletniji plugin za optimizaciju WordPress performansi. Mnoge popularne web stranice koriste baš ovaj plugin. W3 Total Cache poboljšava korisničko iskustvo Vaše web stranice poboljšavajući performanse Vašeg servera i čuvajući svaki aspekt Vaše web stranice.

Instaliranje W3 Total Cache-a u WordPressu

Prije nego što instalirate W3 Total Cache, morate biti sigurni da ste deinstalirati sve druge dodatke za caching (naprimjer WP Super Cache). Ako ovo ne uradite prije instaliranja, dodatak će imati probleme nakon aktivacije.

Idite na svoj administratorski panel WordPressu i kliknite na Plugini » Dodaj novi. Potražite “W3 Total Cache” i trebali bi vidjeti rezultate kao što je slika ispod:

Instalacija W3 Total Cache

Kliknite na dugme Instaliraj i aktivirajte dodatak.

Podešavanje i konfiguracija W3 Total Cache

W3 Total Cache je veoma moćan dodatak, tako da ima tone opcija. Ovo bi mogla biti dobra ili loša stvar. Za one koji znaju kako da koriste ove opcije, one su zlatni rudnik. Za većinu početnika ove opcije mogu biti prilično nezgodne i zbunjujuće. Posjetit ćemo svaku od ovih opcija detaljno, tako da možete pravilno podesiti W3 Total Cache. Pa da počnemo sa opštim podešavanjima.

Opšte postavke – General Settings

Možete ići na stranicu General Settings tako što ćete kliknuti na Meni “Performance” na svom admin panelu WordPressa. Ovdje ćete podesiti dodatak tako što ćete konfigurirati osnovne postavke. Provjerite da li ste na stranici sa opštim podešavanjima”General Settings“, a ne na promotivnoj stranici Dashboard-a koju ovaj plugin ima.

W3 Total Cache opšte postavke

Šta je Page Cache?

Prva opcija koju vidite na ovoj stranici je Page Cache to jeste keširanje stranica. Page Cache odgovorno je za kreiranje statičkih stranica za svaku stranicu koja je učitana, tako da se ona ne učitava ponovo po svakom novom učitavanju stranice. Ako to omogućite, značajno ćete smanjiti vrijeme učitavanja. Pogledajte sliku ispod da biste vidjeli kako funkcioniše metoda keširanja:

Kao što možete vidjeti kada korisnik dođe na Vašu web stranicu, WordPress pokreće PHP skripte i MySQL upite u bazu podataka kako bi pronašli traženu stranicu. Zatim PHP analizira podatke i generiše stranicu. Ovaj proces uzima serverske resurse. Ako je uključeno keširanje stranica, možete preskočiti to opterećenje servera i prikazati kopiju stranice kada korisnik to zatraži.

Za web hosting koji većina početnika koristi, preporučuje se “Disk: Enhanced” metoda. Trebalo bi da čekirate polje “Enable Page Cache” i sačuvate sva podešavanja.

Podešavanje keš memorije u W3 Total Cache

Za većinu ljudi, ovo je sve što treba da uradite sa keširanjem stranica. Budući da je ovaj vodić za korisnike početnog nivoa, preskočit ćemo napredna podešavanja keširanja jer su ove opcije i više nego dovoljne.

Takođe ćemo preskočiti Minify, Database Cache i Object Cache. Razlog je to što svi serveri ne pružaju optimizirane rezultate sa ovim podešavanjima. Sledeća opcija koju ćete vidjeti je Browser Cache tj. keširanje pretraživača.

Šta je Browser Cache?

Svaki put kada korisnik posjeti web stranicu, njihov web browser preuzima sve slike, CSS datoteke, JavaScript i druge statičke datoteke u privremenu fasciklu kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Na ovaj način kada isti korisnik odlazi na sljedeću stranicu na istom sajtu, stranica će se učitati mnogo brže jer su sve statične datoteke u kešu pretraživača.

Opcija Browser Cache u W3 Total Cache postavlja vremensko ograničenje na keširanje npr svaka 24h. Uzimajući u obzir da ne mjenjate svoj logo svakog dana, nece Vam naškoditi. Jednostavno čekirajte opciju Browser Cache i kliknite na dugme Sačuvaj sve postavke. Kada to učinite, zatim posjetite stranicu “Performance” pa “Browser Cache” za više postavki.

Browser keširanje W3

Kao što možete videti na gornjoj slici, prilično smo omogućili sve osim 404. Kada sačuvate podešavanja, sva podešavanja na ovoj stranici automatski će se brinuti o sebi.

Minify

Minify dođe kao minimize što znači smanjite veličinu statičkih datoteka kako bi uštedili svaki kilobajt koji možete. Tačnije spajanje velikih statičnih datoteka u jednu malu. Međutim, ponekad generiranjem takve datoteke može prouzrokovati više bola nego pomoći. Mi ne kažemo da je to loše. Jednostavno kažemo da to možda nije najbolje za svaki server. Čuli smo brojne korisnike koji se žale na to, npr (HostGator) preporučio je da se ovo isključi.

Keširanje baze podataka – Database Cache

Keširanje baze podataka smanjuje opterećenje servera pomoću keširanja SQL upita. Ovo eliminiše vrijeme obrade upitnika baze podataka. Ovo Vam možda i ne treba ako Vam je mala web stranica.

Koristite ovu opciju na sopstveni rizik. Možete da je isprobate i vidite kako utiče na vrijeme učitavanja Vašeg sajta. Onda jednostavno isključite, ako nema neki značajan uticaj. Većina web hostova to ne preporučuje da uključite.

Object Caching

Ako imate veoma dinamičnu stranicu, Object Caching će Vam biti od pomoći. Ovo se uglavnom koristi ako imate složene baze podataka.

Sada kada imate sve postavke, najbolje je napraviti rezervnu kopiju za W3 Total Cache konfiguracije. Na kraju krajeva, puno toga smo prošli kroz ovaj članak. Morate se vratiti na stranicu W3 Total Cache’s General Settings. Postoji dio za Import / Export Settings. Kliknite tu da biste preuzeli datoteku sa podešavanjima sa Vašeg servera.

Pogledajte također naš veliki vodić kroz najbolje načine poboljšanja brzine WordPressa

Nadamo se da ste pročitali tutorial o tome kako da podesite W3 Cache Plugin i da Vam je bio od pomoći.

Ako Vam se sviđa ovaj članak, podijelite ga sa prijateljima ili se pretplatite na našu Facebook / Instagram stranicu.

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno pitajte u komentarima ispod.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više