Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Dropshipping putem WordPressa – vodić korak po korak

Dropshipping je postao popularna internetska poslovna ideja, zahtijeva vrlo malo ulaganja, a tržište je ogromno.

Za razliku od tradicionalnog eCommerce poslovanja koji zahtijeva od Vas da upravljate zalihama proizvoda i bavite se logistikom otpreme, dropshipping Vam omogućuje pokretanje internetske trgovine bez upravljanja zalihama ili bavljenja isporukom.

U ovom vodiću za početnike provest ćemo Vas kroz čitav proces uspostavljanja Dropshipping poslovanja s WordPress-om. Dijeliti ćemo i savjete kako pronaći najbolje proizvode za dropshipping i kako unaprijediti svoj dropshipping posao.

WordPress Dropshipping tutorial

Budući da je ovo dugačak i detaljan vodić za dropshipping, podijelili smo ga u različite odjeljke:

 • Šta je Dropshipping?
 • Kako započeti dropshipping posao
 • Šta će Vam trebati da biste započeli posao sa dropshipping-om
 • Odabir dizajna za vašu dropshipping prodavnicu
 • Pronalaženje dropshipping proizvoda za Vašu web stranicu
 • Gdje pronaći dobavljače dropshippinga
 • Dodavanje dropshipping proizvoda u WooCommerce
 • Upravljanje narudžbama dropshipping-a u WooCommerceu
 • Resursi i alati za rast Vašeg Dropship poslovanja
 • Najčešća pitanja o dropshippingu sa WordPress-om

Šta je Dropshipping?

Dropshipping je web shop ili trgovina u kojem trgovina ne drži proizvode na zalihama, što znači da nema troškova zaliha. Umjesto toga, kada kupac kupi proizvod, vlasnik trgovine izvršava narudžbu kod originalnog dobavljača i omogućuje im da predmet pošalje izravno kupcu.

Glavna razlika između dropshipping poslovanja i tradicionalnog eCommerce poslovanja je ta što Dropshipping ne zahtijeva da posjedujete bilo kakav inventar. Takođe se ne morate baviti nikakvom logistikom otpreme ili rukovanja.

Kada se proizvod prodaje putem Vaše internetske trgovine, nalog za kupovinu jednostavno proslijedite trgovcu na veliko ili proizvođaču koji ga ispunjava.

Zbog niskih operativnih troškova i jednostavnijeg podešavanja, dropshipping je postao globalni trend e-trgovine.

Dropshipping poslovni model ima nekoliko prednosti i nedostataka na koje morate imati na umu prije nego što započnete.

Prednosti u pokretanju dropshipping biznisa
 • Osnivanje dropshipping trgovine zahtijeva mnogo manja ulaganja od tipične internetske trgovine
 • Ne morate kupovati proizvode ili upravljati zalihama
 • Ne morate sami isporučiti proizvod
 • Možete prodavati različite proizvode različitih proizvođača i proizvođača
Nedostatci pokretanja dropshipping biznisa
 • Ne kontrolišete kvalitetu i dostupnost proizvoda
 • Očekivanje kupaca može biti izazovno kada nemate kontrolu nad kvalitetom ili isporukom proizvoda
 • Pružanje korisničke podrške može biti izazovno
 • Manji profit jer umjesto da kupujete proizvode na veliko i prodajete, prodavat ćete jedan proizvod u isto vrijeme

Uz spomenuto, dropshipping je dokazani način za zaraditi novac putem interneta. Možete koristiti Dropshipping da zaradite dodatni novac sa strane ili izgradite veliki profitabilni online biznis.

Pogledajmo kako pravilno pokrenuti posao sa Dropship-om.

Kako započeti posao sa dropshipping-om

Pokretanje Dropshipping poslovanja nije tako teško kao što biste mislili. Postoji puno platformi za online trgovine koje Vam omogućavaju da lako podesite Dropshipping shop bez ikakvih tehničkih vještina.

Preporučujemo upotrebu WooCommerce-a zbog niskih troškova podešavanja, mogućnosti korištenja više načina plaćanja i fleksibilnosti za prilagođavanje Vaše internetske trgovine.

WooCommerce je softver broj 1 koji se koristi za izgradnju e-trgovine.

Također je i najpopularniji izbor među Dropshipping trgovinama, uglavnom zbog toga što se pokreće na WordPress-u, popularnom graditelju web stranica. Korištenje WooCommerce-a omogućava Vam pristup hiljadama WordPress ekstenzija, integracijama trećih proizvođača i prekrasnim dizajnovima trgovina.

Šta će Vam trebati za Dropshipping putem WooCommerce

WooCommerce je dostupan kao besplatni dodatak/plugin za WordPress. Trebat će Vam web stranica WordPress.org, s vlastitim hostom, da bi pokrenuli svoju Dropship prodavnicu. Za detalje pogledajte naš vodić o razlici između WordPress.com i WordPress.org.

Da biste započeli s WordPress-om i WooCommerce-om, trebat će Vam sljedeće stavke:

 • Naziv domene (ovo će biti internetska adresa Vaše trgovine, npr. imperiamarketing.net)
 • Web hosting (ovdje će se pohraniti datoteke Vaše web stranice)
 • SSL certifikat (trebaće Vam da biste omogućili online plaćanja)

Obično domena košta 14,99 dolara godišnje, SSL certifikat 69,99 dolara godišnje, a web hosting započinje od 7,99 dolara mjesečno.

Ovo nije mala investicija ako tek započinjete.

Srećom, Bluehost, naš hosting partner, pristao je ponuditi korisnicima popust na hosting uz besplatno ime domene + SSL certifikat. Znači možete započeti svoju online trgovinu za 3-4 dolara mjesečno.

A ako Vam se ne svidi za 30 dana vraćaju novac.

Bluehost je najveće trgovačko ime kada je u pitanju WordPress hosting. Oni su službeni hosting servis koji se preporučuje za WordPress & WooCommerce trgovine.

Kliknite ovdje da pogledate specijalnu Bluehost ponudu

Kada se prijavite, Bluehost će na Vašu adresu e-pošte poslati podatke za prijavu. Automatski će instalirati i WordPress za Vas, tako da se možete lako prijaviti na WordPress nadzornu ploču s Vašeg upravljačkog panela hostinga.

Bluehost WP login

Zatim trebate instalirati i aktivirati WooCommerce dodatak odnosno plugin. Pogledajte naš vodić o tome kako instalirati dodatak u WordPress za detaljna uputstva.

Nakon aktivacije, WooCommerce će Vam pokazati podešavanja za odabir valute i drugih osnovnih postavki.

Detaljnija uputstva potražite u našem vodiću o tome kako pokrenuti internetsku trgovinu.

Odabir dizajna za Vašu Dropshipping trgovinu

WooCommerce teme

Prvo što biste željeli učiniti je promijeniti izgled svoje dropshipping trgovine. Srećom, jedna od najboljih stvari pri korištenju WordPress-a je ta što možete odabrati između tisuća tema za WooCommerce.

Evo naših najboljih preporuka za WooCommerce temu.

 • Astra WooCommerce tema – Moćna tema za WooCommerce stvorena posebno za povećanje prodaje i povećanje broja konverzija.
 • Divi – Još jedna vrlo prilagodljiva tema WooCommerce koja se isporučuje s ugrađenom podrškom za olakšano pravljenje stranica.
 • OceanWP – OceanWP je višenamjenska tema spremna za WooCommerce sa fleksibilnim opcijama prilagodbe.
 • Ultra – Višenamjenska WordPress tema s nekoliko gotovih izgleda i ugrađenim alatom za olakšano pravljenje stranice.

Nakon što ste pronašli temu koja Vam se sviđa, slijedite naš vodić o tome kako instalirati WordPress temu korak po korak.

Pronalaženje Dropshipping proizvoda za prodaju na Vašoj web stranici

AliExpress dropshipping

Sljedeći korak je pronaći proizvode koje želite prodati u svojoj Dropshipping prodavnici. Prije nego što počnete birati proizvode, prvo morate odlučiti kakve proizvode želite prodavati.

Preporučujemo odabir niše/kategorije za Vašu trgovinu. Tako ćete olakšati pronalazak proizvoda kao i kupaca.

Na primjer: ako želite prodati odjeću i dodatke, onda trgovinu možete usmjeriti na stil, temu ili ciljanu publiku.

Općenito je dobra ideja odabrati nišu koja Vam je poznata i strastvena. Napraviti prodavnicu o proizvodima ili temama koje niste upozali zahtijevat će mnogo više napora.

Nakon što odaberete nišu za svoju trgovinu, možete potražiti proizvode u toj određenoj kategoriji.

U istraživanju svojih proizvoda želite potražiti proizvode sa niskom konkurencijom i velikom potražnjom.

Da biste saznali koji su proizvodi u trendu, možete pregledati Amazon da prikupite podatke i napravite svoje istraživanje. Amazon pokazuje najprodavanije, najtraženije, i najbolje ocijenjene proizvode u mnogim kategorijama.

Amazon affiliate

Možete koristiti i istraživanje ključnih riječi da biste otkrili koje kategorije proizvoda ljudi zapravo traže.

Gdje pronaći proizvođače i dobavljače robe

Nakon što odlučite koje ćete proizvode prodavati u svojoj prodavaonici, sljedeći je korak pronalaženje dobavljača koji nude te proizvode.

Postoji mnogo internetskih tržišta na kojima možete pronaći dobavljače Dropshippinga iz cijelog svijeta. Evo kratkog popisa najboljih trgovačkih mjesta.

AliExpress – najveće je tržište putem Interneta koje nudi milione proizvoda. Možete ga lako integrirati u svoju WordPress web stranicu za uvoz proizvoda ravno sa AliExpress web stranice.
SaleHoo – Snažno tržište na mreži za Dropshippere, dobavljače i trgovine. To je platforma koja se plaća i pretplata košta 67 dolara godišnje.
Doba – Veliko tržište za pronalazak dobavljača. Omogućuje Vam upravljanje listama, pronalaženje proizvoda i povezivanje s dobavljačima. Pretplata počinje od 29 USD mjesečno.
Etsy – Etsy je platforma e-trgovine za jedinstvene i ručno rađene proizvode. Mnogi od ovih proizvođača rado će isporučiti proizvode izravno svojim kupcima.

Preporučujemo početak s AliExpressom iz više razloga. Prvo, postoje jednostavni WordPress dodaci koji će Vam olakšati uvoz proizvoda izravno iz AliExpressa u Vašu trgovinu (i držati sinkronizirano).

AliExpress također ispunjava narudžbe prilično jednostavno za online trgovine. Kao najveće tržište dobavljača dropshippinga možete pronaći pouzdane dobavljače s odličnim ocjenama i recenzijama.

AliExpress

Pored dropshippinga, na svojoj prodavaonici možete prodavati affiliate proizvode za proviziju. To bi Vam omogućilo da ponudite široku paletu proizvoda, istovremeno povećavajući Vaš prihod.

Amazon.com je najbolji izvor za pronalazak affiliate proizvoda. Vaša zarada bit će manja i nećete moći postaviti prilagođene cijene. Međutim, možete pronaći jedinstvene proizvode i koristiti ih za pružanje više izbora za kupovinu u Vašoj trgovini.

Za detalje pogledajte naš vodić o affiliate marketingu i kako zaraditi korak po korak.

Dodavanje proizvoda u Vašu WooCommerce trgovinu

WooCommerce prema zadanim postavkama ne nudi funkcionalnosti dropshippinga. Srećom, postoji nekoliko izvrsnih WooCommerce plugina koji Vam to omogućuju.

Pomoću dropshipping dodatka moći ćete lako dodati dropshipping proizvode, postaviti prilagođene cijene s željenom maržom profita, prikupiti narudžbe, poslati ih svom dobavljaču i još mnogo toga.

Funkcionalnost Vaših dodataka u potpunosti bi ovisila o dobavljaču ili tržištu koje odaberete.

Ako prodajete proizvode od više dobavljača s različitih tržišta, možda će Vam trebati višestruka proširenja da biste automatizirali postupak isplate.

Evo našeg izbora najboljih dodataka Dropshipping-a za WordPress.

AliDropship – Olakšava uvoz hiljade proizvoda na AliExpress-u, nudi besprijekoran doživljaj plaćanja i ispunjenje narudžbe jednim klikom.
WooDropship – Još jedan popularni dodatak koji olakšava uvoz proizvoda iz AliExpress-a, automatski dodaje slike proizvoda i sinkronizuje cijene.
WooCommerce Dropshipping – Omogućuje Vam dodavanje drugih dobavljača ili dobavljača treće strane u Vašu WooCommerce trgovinu i slanje detalja narudžbe u PDF formatu radi plaćanja.

Način na koji dodajete proizvode u Vašu WooCommerce trgovinu ovisit će s kojim produžetkom, tržnicom ili dobavljačem idete. Ako Vam proširenje koje odaberete omogućava automatski uvoz proizvoda, tada to jednostavno možete učiniti (nagovještaj: prva dva na našoj listi olakšavaju uvoz proizvoda s AliExpress-a).

S druge strane, ako trebate ručno dodati proizvode u svoju trgovinu, evo kako biste to učinili.

Ručno dodavanje Dropshipping proizvoda u WooCommerce

Dodavanje proizvoda u Vašu WooCommerce trgovinu prilično je jednostavno. Prvo morate posjetiti Proizvodi » Dodajte novi, u Vašoj WordPress kontrolnoj ploči.

Online Shop WooCommerce Instalacija

Započnite pisanjem naslova proizvoda i detaljnim opisom proizvoda. Nakon toga morate odabrati kategoriju proizvoda i započeti s prijenosom fotografija iz galerije proizvoda.

Online Shop WooCommerce Instalacija

Slike proizvoda možete pronaći na web stranici dobavljača. Međutim, morate zatražiti njihovo dopuštenje za upotrebu tih slika. Možda će Vam moći pružiti i dodatne slike proizvoda koje možete koristiti.

Zatim trebate dodati detalje o proizvodu u odjeljak Podaci o proizvodu. Ovdje možete postaviti cijenu proizvoda, atribute i druge opcije.

Online Shop WooCommerce Instalacija

Ispod toga možete dati kratki opis proizvoda. Ovaj kratki opis pojavit će se na prednjoj strani trgovine, kategorije proizvoda i stranici za pretraživanje proizvoda.

Krenite, objavite svoj proizvod kako biste ga uživo prikazali u svojoj trgovini.

Ponovite postupak da biste dodali još proizvoda.

Upravljanje narudžbama u WooCommerce

Nakon što dodate proizvode u svoju trgovinu, kupci će ih moći kupiti s Vaše web stranice. Moći ćete pregledati narudžbe korisnika,  posjetite WooCommerce » Narudžbe / Orders.

Dropshipping narudzbe

Ovisno o Vašem pluginu dropshippinga, ovdje ćete možda vidjeti mogućnost ispunjavanja narudžbi. U osnovi bi se podaci o narudžbi kupca poslali dobavljaču koji je povezan s proizvodom.

WooCommerce dodaci poput AliDropship olakšavaju slanje narudžbi dobavljaču jednim klikom.

Ako Vaše proširenje ne podržava tu značajku, morat ćete ručno odraditi narudžbu kod dobavljača, tako što ćete im dostaviti detalje narudžbe kupca i podatke o otpremi.

Svaku narudžbu možete pregledati klikom na nju.

detalji narudzbe

Na stranici s detaljima narudžbe možete pogledati naručene proizvode, podatke o plaćanju kupca i urediti status narudžbe. Nakon što dobavljač isporuči narudžbu, možete promijeniti status u dovršeno.

Resursi i alati za rast Vašeg dropshipping poslovanja

Podešavanje Dropshipping trgovine uz WooCommerce prilično je jednostavno. Međutim, pravi posao započinje nakon što se Vaša prodavaonica pokrene.

Trebate promovirati poslovanje, donijeti promet na svoju web stranicu, pretvoriti promet u kupce i stalno poboljšavati svoju marketinšku strategiju s vremenom.

Srećom, postoje tona sjajnih alata i proširenja koja možete koristiti da biste postigli ove ciljeve. Počnimo prvo s osnovama.

1. SEO Optimizacija

SEO ili optimizacija pretraživača pomažu Vam da ostvarite više prometa od pretraživača do Vaše trgovine. Možete slijediti upute u našem cjelovitom vodiću za SEO kako biste privukli više posjetitelja.

2. Optimizirajte konverzije

Jednom kada imate neprekidan protok posjetitelja, želite i da kupe nešto. U marketinškom smislu, to se naziva konverzija (pretvaranje posjetitelja u obavljanje željene akcije).

Optimizacija konverzija pomaže Vam povećati prodaju, što ga čini nevjerojatno važnim za Vaš internetski uspjeh.

3. Napuštene korpe za kupovinu

Pomoću konverzija i SEO-a mogli biste dovesti posjetitelje na Vašu web stranicu i pomoći im da otkriju više proizvoda. Međutim, veliki broj tih posjetilaca možda neće izvršiti kupovinu.

Oni mogu napustiti kreiranje računa, dodavanje proizvoda u košaricu, ali i odlazak prije kupovine. Morat ćete naučiti kako vratiti te kupce.

4. Analitika e-trgovine

Želite vidjeti kako se svi Vaši napori isplaćuju. Za to će Vam trebati da instalirate Google Analytics, pogledajte kako.

5. Razni Plugini – Dodaci

WooCommerce Vam omogućava pristup više od 55.000+ WordPress dodataka, a mnogi od njih napravljeni su posebno za eCommerce web stranice.

Ovi dodaci omogućuju Vam dodavanje funkcija kao što su obrasci za kontakt, poređenje proizvoda, prebacivači valuta i još mnogo toga.

Najčešća pitanja o Dropshipping-u sa WordPress-om

Možda ćete naići na nova pitanja dok počnete raditi na svojoj novoj prodavnici dropshippinga. Slijede odgovori na neka od najčešćih pitanja o dropshippingu sa WooCommerce-om.

1. Zašto ne bi započeo svoj Dropshipping posao sa Shopifyjem?

S Shopifyem možete u potpunosti započeti svoj dropshipping posao. Međutim, Shopify Vam naplaćuje svaku transakciju, što utiče na Vašu zaradu.

Još jedna od mana upotrebe Shopify je ograničeni broj proširenja i aplikacija koje možete koristiti. WooCommerce Vam daje više proširenja i fleksibilnosti za prodaju što god želite na svojoj web stranici.

Pogledajte našu usporedbu Shopify i WooCommerce za više informacija.

2. Mogu li započeti svoj Dropshipping posao s BigCommerceom?

Da, možeš. BigCommerce je popularna platforma i integrira se čak i sa WordPressom. BigCommerce nudi i više gateway-a za plaćanje, a ne naplaćuje naknade za transakcije.

Nedostaju mu proširenja i fleksibilnost WooCommerce-a, ali nudi bolju skalabilnost. Pogledajte našu usporedbu WooCommerce i BigCommerce za više detalja.

3. Koju hosting kompaniju odabrati za moju WooCommerce trgovinu?

Preporučujemo upotrebu Bluehosta za novi posao s Dropshippingom. Njihov shared plan hostinga savršen je za početak, a službeno su preporučeni WooCommerce hosting provajderi.

Ako tražite alternativu, onda bismo preporučili SiteGround. Poznati su po svojoj herojskoj podršci i brzim serverima.

4. Mogu li instalirati WooCommerce na postojeću WordPress stranicu?

Da, možeš. WooCommerce je dostupna kao WordPress dodatak i možete ga instalirati na bilo koju WordPress web stranicu.

5. Kako mogu osigurati da dobavljači dropshippinga isporučuju proizvode na vrijeme?

Većina dobavljača dropshippinga nalazi se u Kini. To znači sporiju isporuku od odabira dobavljača koji se nalaze u Vašoj zemlji(ako postoji). Međutim, mnogi dobavljači dropshippinga koriste ePacket za brže isporuke.

ePacket je u osnovi brži način slanja koji dobavljači u Kini koriste u partnerstvu sa USPS-om i drugim poštanskim uslugama. Pitajte svoje dobavljače ako isporučuju proizvode putem ePacket-a za brže isporuke.

6. Na šta obratiti pažnju prilikom pronalaska dobavljača?

AliExpress i ostala tržišta omogućuju Vam gledanje ocjena dobavljača, recenzija, broja isporučenih proizvoda i drugih korisnih informacija. Ovi podaci govore koliko je dobavljač bio pouzdan u prošlosti. Također možete pročitati recenzije da biste saznali više o kvaliteti isporučenih proizvoda.

Budući da nemate kontrolu nad kvalitetom i isporukom proizvoda, trebate potrošiti vrijeme na pronalaženje pouzdanih partnera isporuka za Vašu trgovinu.

7. Je li dropshipping legalan?

Budući da su započeli posao s dropšipingom vrlo jednostavno, mnogi početnici se pitaju je li dropshipping legalan. Odgovor je DA. To je u potpunosti legalno širom svijeta.

Najjednostavnije rečeno, dropshipping je samo oblik ispunjavanja narudžbe.

Naravno kao i bilo koji drugi posao, morate plaćati odgovarajuće poslovne takse ovisno o državi u kojoj se nalazite.


Nadamo se da Vam je ovaj vodić pomogao da naučite kako započeti dropshipping posao sa WordPress-om.

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija

Ostavi komentar