Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

20 razloga zašto je „besplatna web stranica“ loša ideja

Besplatna web stranica je primamljiva ponuda. Internet je prepun kompanija koje nude besplatan web hosting. Vjerovatno se pitate u čemu je štos? Zašto svi drugi ne koriste besplatnu WordPress web stranicu? U ovom ćemo članku podijeliti 20 razloga zbog kojih je besplatna web stranica loša ideja i nešto što trebate IZBJEGLATI po svaku cijenu.

Besplatna web stranica

 

Šta podrazumijevamo pod pojmom besplatna web stranica?

Većina početnika koji žele pokrenuti vlastitu web stranicu žele imati niske troškove što je i razumljivo.

Obično se koristi izraz “Free Website” na Google i pronalazite mnoge kompanije koje nude besplatne usluge hostinga besplatno.

Pomisao na besplatni web hosting i izgradnju Vaše web stranice bez ikakvog plaćanja je primamljiva.

Sve dok ne dobijete provjeru stvarnosti. Jednom kada se prijavite za ove takozvane „free websites“, polako počinjete otkrivati ograničenja i mnogi od njih ispadaju da nisu nimalo besplatni.

Ako Vi ili Vaš prijatelj razmišljate o pravljenju besplatne web stranice, zaustavite se sada.

I pročitajte ovih 20 razloga zbog kojih je besplatna web stranica gotovo uvijek loša ideja.

1. Izuzetno spore web stranice

Većina besplatnih usluga hostinga postavi stotine web lokacija koje dijele isti server. Zbog toga se sve njihove web stranice učitavaju pri vrlo niskim brzinama. Spore web stranice stvaraju loše korisničko iskustvo i loše su za SEO.

2. Neprofesionalna web adresa

Imati adresu web stranice poput mojbiznis.Freewebsite.com uopšte ne izgleda profesionalno. Posjetiocima Vaše web stranice i potencijalnim kupcima bilo bi prilično teško ozbiljno shvatiti Vašu web lokaciju ako nemate ni odgovarajuće ime domene.

A kada od ovih kompanija zatražite prilagođenu domenu, obično morate platiti premiju – nešto poput 19 do 25 dolara za domenu koja obično košta 10 dolara.

3. Probna usluga nije stvarno besplatna

Mnogi od ovih besplatnih servisa za web stranice često se ispostavljaju kao trial verzije odnosno probni rok. Nakon nekog vremena od Vas se traži da to platite. U većini slučajeva ta je cijena obično znatno viša od uobičajenih WordPress hosting usluga. Ako ste dodali kreditnu karticu tokom registracije, oni mogu naplatiti bez upozorenja.

4. Besplatna web stranica ima i skrivene troškove

Kao i bilo koji drugi posao, i ove besplatne web stranice moraju zarađivati. Neki od njih naplaćuju svojim korisnicima za dodatne usluge kao što su hosting slika, račune e-pošte, FTP pristup, prijenos web stranica itd. Ti troškovi su često nevjerojatno visoki.

5. Oni mogu zaključati Vaše podatke

Mnogi korisnici koji započnu s besplatnom web stranicom, a zatim se žele prebaciti na plaćenu uslugu, smatraju da je nemoguće premjestiti podatke svojih web stranica. Ovi pružatelji usluga ne nude nikakve alate za lako premještanje Vaše web stranice.

6. Nerelevantne reklame na Vašoj web stranici

Većina ovih besplatnih web stranica prekrivena je tuđim oglasima. Možete stvoriti sadržaj i izgraditi svoju web stranicu, ali ona se plaća za oglase. Često su ti oglasi uznemirujući, nametljivi i izgledaju ružno.

Najgore je što ponekad pametni konkurenti mogu platiti tim besplatnim kompanijama za hosting web stranica, da se oglašavaju na Vašoj web stranici. Govorimo o sabotiranju Vašeg poslovanja.

7. Oni mogu ugasiti vašu web stranicu

Uvjeti i odredbe ovih usluga jasno govore da oni mogu isključiti Vašu web stranicu u bilo kojem trenutku bez da Vam pruže razlog. Ako isključe web stranicu, obično ne daju Vaše podatke ili Vam pružaju način da sačuvate svoj sadržaj.

8. Free kompanije mogu nestati u bilo koje vrijeme

U bilo kojem trenutku kompanija koja se bavi besplatnim web stranicama može odlučiti da se spakuje i krene. Jednostavno bi ugasili svoje servere, a Vi ćete izgubiti web stranicu i sve podatke. Njihovi uvjeti pružanja usluga pružaju im potpunu pravnu zaštitu.

9. Izgubit ćete adresu Vaše web lokacije

Ako se odluče za zatvaranje usluge ili isključivanje Vaše web stranice, tada ćete izgubiti svoju web adresu. Većinom je to poddomena povezana s uslugom. Ne možete kopirati tu adresu niti preusmjeriti korisnike na svoju novu web lokaciju negdje drugdje.

10. Oni mogu prodati Vaše podatke

Imajte na umu da ove usluge trebaju nekako zaraditi kako bi ostale u poslu. Dobro pravilo je ako ne plaćate, onda ste proizvod.

Te kompanije pronalaze druge načine zarade, poput prodaje adrese e-pošte, ličnih podataka i adrese Vaše web stranice drugim kompanijama. Njihovi uvjeti koje nitko zaista ne čita pružaju im potpuni pravni imunitet.

11. Nema alata za izgradnju stranice

Za razliku od stvarnog web hosting servisa, ove kompanije nude svojim korisnicima vrlo ograničene alate i usluge. Koristeći ove alate web stranica koju ćete stvoriti izgledat će još više neprofesionalno.

12. Nema WordPress-a

Mnoge od tih besplatnih servisa ne omogućavaju Vam da instalirate WordPress na svoju besplatnu web stranicu. WordPress zahteva malo više resursa nego što to može pružiti besplatna usluga web stranica.

13. Ograničen WordPress

Čak i ako Vam omogućuju da hostujete WordPress, njihovi serveri to jednostavno nisu u stanju pokrenuti. Naići ćete na mnoge greške, a to će uništiti Vaše iskustvo WordPress-a.

14. Distribucija zlonamjernog softvera

Besplatne usluge web stranica su poznate po distribuciji zlonamjernog softvera. To bi moglo biti zbog njihove slabe sigurnosti ili bi to mogli raditi za novčane beneficije. U oba slučaja to škodi ugledu i SEO web stranice.

15. Možete postati dio farme linkova

Razlog zašto ove usluge neprestano nestaju, a zatim se ponovo pojavljuju je taj što pokušavaju generirati novac neetičkim metodama. Izgradnja farmi linkova jedna je od takvih praksi u kojoj se prodaju hiljade stranica koje su stvorili njihovi korisnici spamerima, lažnim drogama i mjestima za kockanje, internetskim prijevarama itd.

16. Ograničen promet

Promet je količina podataka koja se prenosi s servera na korisnički preglednik. To košta, a većina besplatnih web stranica dolazi s vrlo ograničenim ograničenjem propusnosti.

17. Slaba memorija diska

Kompanije sa besplatnim web stranicama ugošćuju stotine web stranica koje dijele isti server i diskove. Obično Vam daju vrlo ograničenu količinu prostora za pohranu podataka. Kada dostignete tu granicu, od Vas se često traži da platite više prostora za pohranu.

18. Ranjivost za pokušaje hakiranja

Zbog loše sigurnosti, besplatne web stranice često su osjetljivije na pokušaje hakiranja. Ako je Vaša web lokacija hakirana, biće mnogo teže vratiti je natrag jer Vam ove kompanije daju vrlo ograničen pristup vlastitim datotekama i podacima.

19. Nema pomoći ili usluge kupcima

Ove besplatne web stranice ne pružaju pomoć korisnicima. Morat ćete sami postaviti web stranicu uz pomoć vrlo ograničene i slabo predstavljene dokumentacije. Prilično ste sami ako ne možete to shvatiti.

20. Ne možete postaviti reklame ili zaraditi novac

Iako Vaša kompanija za besplatne web stranice prikazuje vlastite oglase na Vašoj web lokaciji, oni Vam ne dopuštaju prikazivanje oglasa ili zarađivanje novca na Vašoj web lokaciji. Nećete biti u mogućnosti da dodate partnerske veze ili dodate Google AdSense na svoju web stranicu.

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija

Ostavi komentar