Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Kako zaraditi novac pomoću Amazona – Amazon Affiliate

Želite li napraviti Amazon Affiliate trgovinu/shop i zaraditi novac?

Affiliate kompanije Amazon omogućava Vam da prodate proizvode sa Amazon.com(ili npr amazon.de) kao preprodavač i zaradite proviziju pri svakoj prodaji. Zbog malog troška,  Amazon Affiliate jedna je od najlakših metoda za pokretanje internetskih poslovnih ideja trenutno.

U ovom ćemo Vam članku pokazati kako lako izgraditi Amazon Affiliate trgovinu koristeći WordPress. Dijelit ćemo i naše stručne savjete o povećanju affiliate zarade.

Ne znate šta je Affiliate marketing? Pogledajte naš članak o affiliate marketingu i sve što treba da znate o istom.

Amazon Affiliate Program

Evo kratkog pregleda svih koraka koje ćemo poduzeti kako bi napravili Amazon Affiliate trgovinu pomoću WordPress-a.

  • Šta je Amazon Affiliate?
  • Početak rada kao Amazon partner i WordPress-om
  • Prijava za Amazon Affiliate program
  • Dodavanje Affiliate proizvoda u WooCommerce
  • Prilagođavanje Vaše trgovine
  • Resursi za povećanje zarade od strane Vašeg partnera
  • Najčešća pitanja o pokretanju Amazon Affiliate trgovine

Spremni? Hajde da počnemo.

Šta je Amazon Affiliate?

Affiliate Amazon-a internetska je trgovina koja promovira proizvode koji su u prodaji na Amazon.com (može biti Amazon.de odnosno Njemačka ili neka druga država.)

Kao vlasnik trgovine šaljete promet Amazonu dodavanjem njihovih proizvoda na svoj web sajt. Korisnici se preusmjeravaju na Amazon kako bi dovršili kupovinu, a Vi zarađujete proviziju na svakoj prodaji. Vrlo jednostavno, nemate nikakve brige ni troška a zarađujete novac.

U tradicionalnoj internetskoj trgovini kupujete proizvode koje prodajete, upravljate narudžbama, šaljete proizvode i pratite zalihe. Ne morate se brinuti ni o jednoj od ovih stvari u Amazon Affiliate web trgovini.

Amazon Affiliate popularan je među internet biznisom jer možete započeti s vrlo malo novca i odabrati između miliona proizvoda navedenih na Amazonu.

Kako započeti sa Amazon Affiliate i WordPress-om

Možete pokrenuti Amazon Affiliate sajt s bilo kojim WordPress eCommerce dodatkom, ali preporučujemo korištenje WooCommerce-a, jer je to najpopularnije rješenje na tržištu.

WooCommerce pokreću milione web stranica diljem svijeta.

Za početak, morat ćete koristiti platformu WordPress.org (Pogledajte razliku između WordPress.com i WordPress.org).

Trebat će Vam i WordPress web hosting, naziv domene i SSL certifikat ako želite prodavati proizvode na Vašoj web stranici.

ŠTA JE DOMENA? Domena je ono što ljudi upišu da otvore Vašu web stranicu. To je adresa Vaše web stranice na internetu. Naprimjer google.com ili imperiamarketing.net.

ŠTA JE WEB HOSTING? Web hosting je mjesto gdje Vaša web stranica živi. To je kuća Vaše web stranice na internetu. Svakoj web stranici je potreban web hosting.

Domena obično košta oko 10-15 dolara godišnje, a web hosting obično košta oko 10 dolara mjesečno.

To je puno za korisnike koji tek počinju.

Srećom, Bluehost, zvanični WordPress preporučeni hosting provajder, svojim novim korisnicima nudi besplatan domen + vrlo bitan SSL certifikat i preko 60% popusta na web hosting.

Kliknite ovdje da pogledate ovu hosting ponudu

Bluehost je jedna od najstarijih web hosting kompanija, započeta 1996. godine (to je prije Google-a). Oni su takođe najveći brand kada se radi o WordPress hostingu, jer oni hostuju milione web stranica.

Napomena: Ovaj početni plan hostinga sjajno bi funkcionirao za bilo koju novu Affiliate web stranicu.

Ako niste sigurni koji WordPress hosting da odaberete, ne brinite pogledajte detaljan vodić koji WordPress hosting trebate izabrati za Vaš sajt.

Nakon kupovine hostinga, slijedite naše korak po korak upute za instaliranje i podešavanje WordPress-a i dodataka. Proći ćete kroz postupak prijave i podešavanja WordPress-a.

Nakon što instalirate WordPress, stići ćete do WordPress kontrolne ploče koja izgleda ovako.

wp kontrolna ploča

Zatim trebate instalirati i aktivirati WooCommerce plugin. Za više detalja pogledajte naš korak po korak vodić za instaliranje WordPress plugina.

Nakon aktivacije, WooCommerce će pokrenuti “Wizard” odnosno brzo podešavanje za odabir valute, načina plaćanja, lokacije itd.

Pošto želite Amazon Affiliate web stranicu, možete skrolati do dna stranice i kliknuti na link “Not right now” da bi preskočili podešavanje.

Svaku opciju možete konfigurirati kasnije ako Vam bude potrebna u budućnosti.

Prijava za Amazon Affiliate Account

(u ovom tutorijalu fokusirat ćemo se na Američki Amazon.com, što ne znači da se Vi ne možete prijaviti za npr. Njemački Amazon partner program (ne treba potvrda telefonom).

Sada kada ste instalirali WordPress i WooCommerce, morat ćete se prijaviti za Amazon Affiliate program i početi dodavati proizvode sa svojim Affiliate ID-om.

Otvorite web stranicu Amazon Associates i kliknite na dugme “Join now for free”.

amazon affiliate sajt

Zatim se možete prijaviti na svoj postojeći Amazonov račun pomoću email adrese i lozinke povezane s tim računom.

amazon affiliate prijava

Ako nemate Amazonov račun, nastavite i napravite ga.

Nakon što se prijavite, morat ćete navesti podatke o primatelju uplata i odgovoriti na pitanja o Vašoj web stranici. Pratite uputstva na ekranu da bi dovršili svoj profil.

amazon affiliate formular

Po završetku Vaša aplikacija će biti pregledana i odobrena od strane Amazona.

Dodavanje Affiliate proizvoda u WooCommerce

WooCommerce je najbolji dodatak za Amazon Affiliate stranice za WordPress. Vrlo je lako dodati affiliate proizvode na svoju web stranicu.

Korištenje WooCommerce-a omogućava Vam da integrirate affiliate proizvode na svoju web stranicu.

Da bi započeli uvoz proizvoda, morate posjetiti Products » Add New ili Add Product u kontrolnoj ploči WordPressa-a.

Online Shop WooCommerce Instalacija

Prvo, morate unijeti naslov proizvoda koji dodajete, a zatim dodajte detaljan opis u uređivaču postova.

Nakon toga, skrolajte prema dole do meta okvira podataka o proizvodu i odaberite “External / Affiliate” u padajućem meniju “Product type”.

affiliate proizvod url

Sada morate unijeti URL Affiliate proizvoda. URL možete dobiti s nadzorne ploče računa Amazon Affiliate. Jednostavno potražite proizvod, a zatim kliknite na dugme za link.

Kopirajte URL i zalijepite ga na stranicu za uređivanje proizvoda u WordPress-u.

Napomena: Polje „Price“ odnosno cijena morate ostaviti prazno. Ovo će korisnicima omogućiti da provjere cijenu na Amazon.com. Pravila kompanije Amazon ne dozvoljava ručno unošenje cijena.

Ispod podataka o proizvodu možete dati kratki opis proizvoda. Ovaj će se opis pojaviti na naslovnoj stranici web trgovine, stranicama s kategorijama proizvoda i rezultatima pretraživanja.

S desne strane možete dodati sliku proizvoda i galerije proizvoda.

Online Shop WooCommerce Instalacija

Sada možete kliknuti na dugme za objavljivanje kako bi stranica proizvoda zaživjela na Vašoj web stranici.

Ponovite postupak dodavanja Affiliate proizvoda na Vašu web stranicu. Nakon što dodate nekoliko proizvoda kompanije Amazon, možete posjetiti shop stranicu na Vašoj web stranici da bi vidjeli proizvode koji su u prodaji.

Prilagođavanje Vaše WordPress Affiliate online trgovine

Uobičajeno, WordPress dolazi s osnovnim dizajnom s ograničenom podrškom za WooCommerce. To možete promijeniti tako da odaberete temu za WordPress spremnu za WooCommerce koja odgovara Vašim proizvodima i oblasti.

WooCommerce teme

Postoji na hiljade WordPress tema koje možete izabrati. Ovo obilje može biti prilično neodoljivo za početnike. Zato smo odabrali najbolje teme sa kojima možete započeti.

Evo naših najboljih preporuka za WooCommerce temu.

  • Astra WooCommerce tema – Moćna tema za WooCommerce stvorena posebno za povećanje prodaje i povećanje broja konverzija.
  • Divi – Još jedna vrlo prilagodljiva tema WooCommerce koja se isporučuje s ugrađenom podrškom za olakšano pravljenje stranica.
  • Ultra – Višenamjenska WordPress tema s nekoliko gotovih izgleda i ugrađenim alatom za olakšano pravljenje stranice.

Teme kontroliraju izgled i dizajn Vaše web stranice. Ako želite dodati nešto novo, morat ćete pronaći WooCommerce plugin koji nudi tu osobinu.

Ako želite Veću kontrolu i izgleda Vaše web stranice, preporučujemo Vam da probate Beaver Builder. To je plugin za izradu stranica WordPress-a koji neometano radi s WooCommerce.

Resursi za rast Vaših Amazon stranica

Sada kada ste postavili svoju Amazon Affiliate web stranicu, možete se fokusirati na rast Vašeg poslovanja.

Srećom, postoji mnogo alata, dodataka i resursa koji će Vam pomoći da ostvarite te ciljeve.

Započnimo sa SEO-om i optimizirajmo Vašu Affiliate trgovinu za pretraživače. Pratite naš korak po korak vodić za potpuna SEO uputstva.

Nakon toga možete provjeriti ove korisne alate i dodatke za WordPress web stranice.

Zatim trebate pratiti saobraćaj na Vašoj web stranici kako bi pronašli svoje najprodavanije Amazon Affiliate proizvode kao i proizvode koji ne idu tako dobro. Ovdje će Vam trebati Google Analytics. Detalje potražite u našem vodiću o tome kako pratiti korisnike u WordPressu.

Prije svega, osigurajte da na svoju web stranicu stalno dodajete korisne proizvode, korisne recenzije i ciljani sadržaj. Na kraju, šta korisnici traže to bi trebalo da im ponudite.

Najčešća pitanja o pokretanju Amazon partner sajta uz korištenje WordPress-a

Od naših posjetitelja i klijenata dobili smo nekoliko pitanja o pokretanju Amazon Affiliate partner programa pomoću WordPress platforme.

Evo odgovora na neka od najčešće postavljanih pitanja.

1. Mogu li koristiti stranice iz Amazona za stranice proizvoda?

Ne možeš. Amazon ima strogu politiku sadržaja u kojoj Vam nije dozvoljeno kopiranje sadržaja proizvoda direktno iz Amazona.

Većina web affiliate stranica Amazona dodaje svoje vlastite opise proizvoda, recenzije i uzima slike s web stranice proizvođača proizvoda.

2. Mogu li dodati proizvode iz drugih partnerskih mreža?

Da, možete dodati affiliate proizvode iz drugih partnerskih mreža. To će Vam omogućiti da diverzificirate svoju zaradu.

3. Živim izvan Sjedinjenih Država, mogu li se pridružiti programu Amazon Affiliate?

Da, možeš. Amazon Affiliates program dostupan je u cijelom svijetu.

4. Moram li otkriti posjetiteljima svoje partnerstvo sa Amazonom?

Da. Programske politike Amazona i američki zakoni zahtijevaju da otkrijete da ćete zaraditi proviziju kada korisnici kupuju proizvod.

5. Mogu li promovirati proizvode Amazona bez pravljenja affiliate web stranice?

Da, možeš. Na primjer, ako vodite blog, onda možete dodati affiliate linkove u svoje postove na blogu. U tom slučaju nećete trebati instalirati WooCommerce.

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao da pokrenete Amazon Affiliate trgovinu koristeći WordPress. Možda ćete također htjeti pogledati naš vodić kako da osigurate Vašu web stranicu.

 

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija
1 Response

Ostavi komentar