Otvoreno Pon - Pet 09:00-16:00

Affiliate Marketing za početnike – Korak po korak

Affiliate Marketing je jedan od najpopularnijih načina pomoću kojeg možete zaraditi novac na svom blogu. Omogućava Vam da dodate stalni prihod u strategiju monetizacije Vašeg blog-a. U ovom Affiliate Marketing vodiću za početnike, objasit ćemo kako funkcionira Affiliate Marketing i kako početi zarađivati preko istog.

Šta je Affiliate Marketing?

Po definiciji, Affiliate Marketing je online prodaja gdje prodajete proizvode od drugih prodavača, a oni Vam plaćaju proviziju kada korisnici kupe njihov proizvod sa Vaše stranice.

Za razliku od drugih tipova oglasa koji se plaćaju na osnovu klikova ili pregleda, Affiliate Marketing funkcioniše na CPA (cjeni po kupovini) ili na CPL (troškova po osnovu). Drugim rječima, zaradite samo proviziju kada neko napravi akciju (npr. Kupuje proizvod ili prijavu za besplatni probni period).

Pošto postoji manje rizika za oglašavača, Affiliate programi plaćaju mnogo veće provizije izdavačima u poređenju sa Google AdSense ili drugim vrstama oglasa.

Affiliate Marketing zahtjeva praktičniji pristup. Morate naći proizvod ili uslugu za koju verujete da će biti od pomoći Vašim korisnicima. Nakon toga morate ga strateško dodati u svoje članke i druge oblasti Vaše web stranice, tako da korisnici mogu kupiti proizvod koristeći Vaš Affiliate link.

Kako funkcionise Affiliate Marketing / praćenje?

Prvo, morate pronaći kompaniju ili proizvod koji želite promovisati. Morate izabrati proizvod ili uslugu za koju smatrate da će biti relevantna za temu Vašeg bloga i korisno za Vašu publiku. Proizvod ili kompanija koju izaberete bit će nazvana “Merchant”.

Zatim morate se pridružiti njihovom partnerskom programu.

Kada se pridružite njihovom partnerskom programu (takođe nazvanu Affiliate Program), dobit ćete jedinstveni ID trgovine/računa. Morate da koristite ovaj Affiliate ID u svim Affiliate linkovima koje dodate na Vašoj web stranici kako bi unovčili prodaje.

Možete promovirati proizvode objavljivanjem opširnih recenzija proizvoda, preporučiti ga u svojim člancima, prikazivati ​​baner oglase, slanje e-mail biltena i još mnogo toga.

Kada korisnik izvrši kupovinu, zaradit ćete proviziju. Vaša uplata se izdaje kada Vaša zarada dostigne određeni prag.

Kako započeti Affiliate Marketing

Prvo, morate biti sigurni da koristite pravu platformu za blogovanje i da možete pokrenete Affiliate Marketing kampanje na svojoj web stranici.

Na primjer, ako koristite WordPress.com, postoje ograničenja u vezi sa proizvodima i uslugama na koje možete da se povežete. Za više detalja pogledajte naše poređenje WordPress.com i WordPress.org.

Sa druge strane, ako koristite self-hosted WordPress.org, možete dodati bilo koji Affiliate link i možete efikasno upravljati Vašim Affiliate kampanjama.

Ako niste još napravili web stranicu, odmah možete započeti. Jednostavno pratite uputstva u našem vodiću po koraku kako započeti blog, i spremni ste za manje od 30 minuta.

 

Pronalaženje partnerskih proizvoda i usluga za promociju
Postoji mnogo načina za pronalaženje proizvoda i kompanija kojima možete partnerirati kao podružnice. Evo nekih najlakših načina za pronalaženje proizvoda koje možete promovirati.

1. Postanite partner za proizvode koji već koristite

Prvo, morate pogledati proizvode i usluge koje već koristite i da ih pronađete korisnim. To vam olakšava ubeđivanje korisnika o proizvodu, jer već znate prednosti i slabosti.

Zatim, potrebno je da odete do web stranice proizvoda i potražite izraze kao što su ‘Affiliate program’, ‘Partners’ ili ‘Affiliates’. Mnoge kompanije aktivno traže Affiliate marketere da promovišu svoje proizvode i zato dodaju vezu na svoju Affiliate stranicu u podnožju svojih web stranica.

Kako pronaći Affiliate program i proizvode

Postoji mnogo načina za pronalaženje proizvoda i kompanija sa kojima možete biti partner. Evo nekih najlakših načina za pronalaženje proizvoda koje možete promovirati.

1. Postanite Affiliate partner za proizvode koje već koristite

Prvo, morate pogledati proizvode i usluge koje već koristite i jesu li Vam korisni. To Vam olakšava ubjeđivanje korisnika o proizvodu, jer već znate prednosti i slabosti.

Zatim, potrebno je da odete do web stranice proizvoda i potražite izraze kao što su ‘Affiliate program’, ‘Partners’ ili ‘Affiliates’. Mnoge kompanije aktivno traže Affiliate marketere da promovišu svoje proizvode.

2. Potražite proizvode koji preporučuju drugi blogovi

Još jedan način za pronalaženje proizvoda traženje drugih blogova sličnih Vašem. Pronaći ćete mnoge slične blogove koji koriste Affiliate Marketing kako bi zaradili novac.

Ali kako znate da promovišu Affiliate proizvode?

Prvo, potražite očigledne i lako primjetne banner oglase na njihovoj web stranici. Idite Mišem na reklamni oglas i vidjet ćete link u statusnoj traci svog pregledača.

Ova veza će obično imati affiliate ID. Affiliate ID pomaže trgovcima da prate koji affiliate partner im šalje saobraćaj / prodaju.

Ponekad ovi linkovi mogu izgledati kao unutrašnji linkovi, ali kada kliknete na njih, oni će Vas odvesti na Web stranicu proizvoda sa affiliate ID-om u linku.

3. Pridružite se velikim Affiliate mrežama

Drugi način pronalaženja proizvoda za promociju je pridruživanjem Affiliate mrežama. Ove web stranice djeluju kao posrednik između trgovaca i preprodavatelja.

Primjetili ste da mnogi proizvodi i kompanije sa kojima želite da budete partneri već koriste Affiliate mrežu. Ovo Vam pomaže u pronalaženju puno proizvoda koje možete započeti promovisati na Vašoj web stranici.

4. Pristupiti kompanijama

Ako stvarno želite da promovišete proizvod, ali ne možete pronaći informacije o svom Affiliate programu, onda ih jednostavno možete pitati putem e-pošte.

Neke kompanije možda neće aktivno promovirati svoj Affiliate program. Ako imaju Affiliate program, onda Vas mogu pozvati da se pridružite.

Šta su Affiliate mreže? Zašto bi se trebao pridružiti njima?

Affiliate mreže djeluju kao posrednik između Vas (Affiliate marketera) i trgovaca (kompanije koje žele da prodaju svoje proizvode).

Za trgovce, oni pružaju svoju platformu kao uslugu za popis proizvoda, praćenje Affiliate prometa, upravljanje i slanje plaćanja.

Za affiliate marketere, oni nude platformu koja je jednostavna za korišćenje za pretraživanje proizvoda, prijavite se kao affiliate, pratite učinak Vaše kampanje i zarade.

Slijede neke od najpopularnijih affiliate mreža kojima se možete pridružiti.

ShareaSale – Jedna od najvećih Affiliate mreža sa mnogim visoko plaćenim Affiliate proizvodima za skoro svaku kategoriju koja se može zamisliti.

CJ Affiliate (ranije, Comission Junction) – Druga top Affiliate mreža sa velikim brojem trgovaca i proizvoda uredno organizovanih u kategorijama i lako se može pretraživati. Kompanije kao što su GoDaddy, Expedia i mnoge druge koriste CJ.

ClickBank – Ovo je veliko online tržište za prodaju digitalnih proizvoda u različitim kategorijama od različitih proizvođača.

Amazon Associates – Amazon je najveća svjetska e-trgovine sa milionima proizvoda. Možete se prijaviti za svoj Affiliate program i početi zarađivati ​​slanjem ljudi na web stranicu koju već koriste za online kupovinu.

Na koje partnerske mreže treba da se pridružite?

Trebate da se pridružite Affiliate mrežama koje imaju proizvode koje Vi želite promovirati. Možete se pridružiti na više Affiliate mreža za različite proizvode.

Affiliate Marketing savjeti za povećanje zarade

Sada kada smo objasnili osnovno, hajde da Vam kažemo još nekoliko savjeta o tome kako zapravo zarađivati ​​od Affiliate Marketing.

1. Odaberite dobre proizvode i kompanije za promociju

Kao prodavač filijale, nemate kontrolu nad budućnošću proizvoda koje preporučujete. Zato morate se osigurati da preporučujete najbolje proizvode od renomiranih kompanija.

Najbolji način za to je preporučivanje proizvoda i usluga koje ste zapravo koristili. Ako želite da preporučite proizvod koji izgleda korisno, slobodno ih kontaktirajte kako bi ste saznali više.

Ako lijepo pitate, većina kompanija će Vam sa zadovoljstvom ponuditi besplatan račun ili demo kako biste pregledali / testirali proizvod ili uslugu.

2. Ponudite veoma korisan i vrjedan sadržaj

Možete dodati Affiliate linkove i banere bilo gdje na svojoj WordPress stranici. Međutim, jednostavno dodavanje linkova neće dovesti do uvjeravanja Vaših korisnika da zapravo kupe te proizvode.

Morate uvjeriti svoje korisnike pružanjem korisnih i vrijednih informacija o proizvodu. Mnogi Affiliate marketeri to rade tako što pišu detaljne komentare proizvoda, video recenzije, upoređivanje proizvoda i još mnogo toga.

3. Imajte na umu Vašu publiku

Obavezno podržite publiku svoje web stranice i njihove interese prilikom izbora proizvoda. Na primjer, ako vodite modni blog, onda biste željeli promovirati modni pribor, odjeću i slične proizvode koje bi vaša publika željela kupiti.

Također morate osigurati da ne preporučujete proizvode samo zato što nude veće provizije. Ako korisnik kupi proizvod na osnovu Vaše preporuke, a ne ispostavi se korisnim, onda nikad više neće vjerovati Vašim preporukama.

Nadamo se da Vam je ovaj Affiliate Marketing vodić za početnike pomogao da naučite kako postati affiliate marketer.

Autor članka

Bavim se izradom, razvijanjem kao i dizajnom web stranica već od 2009. godine. Za više informacija možete me kontakirati na Instagram @mamija
1 Response
  1. Dorotea

    Pozdrav, mogu li dobiti više informacija o affilate marketingu, kako pokrenuti sve to, kome se javiti?
    Nezaposlena sam, i jako me zanima takvo nešto, imam laptop, pristup mobitelu i internetu.
    Kome da se javim?
    Unaprijed hvala.

Ostavi komentar