Kako pravilno dodati Google AdSense na Vašu WordPress stranicu

No Comments

Google AdSense je jedan od najpopularnijih načina za monetizaciju Vaše web stranice. Možete lako dodati Google Oglase na svoju WordPress stranicu i početi zarađivati ​​novac. U ovom članku ćemo Vam pokazati kako da dodate Google AdSense u WordPress zajedno sa nekim najboljim praksama i savjetima za povećanje zarade.

Šta je Google AdSense?

Google AdSense je mreža oglašavanja koju Vodi Google, Adsense dozvoljava blogerima i vlasnicima web sajtova da zarađuju tako što prikazuju tekst, sliku, video i drugu interaktivnu reklamu na svojim web lokacijama. Ovi oglasi ciljaju sadržaj stranica i publike.

Google Oglasi su besplatni i ne morate da se brinete o oglašivačima i prikupljanju novca. Google administrira i održava odnose sa oglašavačima. Oni prikupljaju isplatu, uzimaju svoje naknade za upravljanje i pošalju ostatak novca.

AdSense nudi oglase po cjeni na klik (CPC) što znači da zarađujete novac svaki put kada korisnik klikne na oglas na Vašoj web stranici. Primljena količina zarade na klik varira na osnovu različitih faktora.

Započnimo sa Google AdSense oglasima

Prva stvar koju treba da uradite je da se registrujete za Google račun. Ako imate Gmail račun, onda možete da koristite svoj postojeći račun da biste se prijavili.

Kada podnesete prijavu, dobićete e-poštu u roku od 6 – 8 sati govoreći da ste prošli prvi korak procesa pregleda. Ako ste prošli prvu provjeru, možete se prijaviti na svoj AdSense račun i dobiti svoj oglasni kôd.

Počnite tako što ćete kliknuti na karticu Moji oglasi, a zatim kliknite na dugme Nova oglasna jedinica(New Unit).

Google adsense kreiranje reklame

Ovo će vas odvesti na kreiranje novog ekrana oglasa, a od vas će se tražiti da odaberete tip oglasa. Možete da izaberete iz “tekstualnih i prikaznih oglasa”, “Oglasi u fidu” i “Oglasi u oglasima”.

Ako niste sigurni, počnite sa tekstualnim i slikovnim oglasima/reklamama.

 

Zatim morate da navedete ime za ovu oglasnu jedinicu i izaberete veličinu oglasa, vrstu, stil i boje.

AdSense oglasne jedinice

Ime oglasa se koristi samo u interne svrhe, tako da ga možete nazvati bilo čim “SiteName Sidebar”.

Sljedeća opcija je odabir veličine oglasa. Iako Google nudi širok spektar veličina oglasa, postoje određene veličine koje su navedene ispod preporučene, jer su one najpopularnije među oglašivačima.

To znači da će ovi oglasi vjerovatno imati veći inventar, a time i bolje isplate.

Nakon toga morate odabrati tip oglasa. Preporučujemo da imate i tekstualne i slikovne oglase.

Stil oglasa Vam omogućava kontrolu prikaza oglasnih jedinica zasnovanih na tekstu. Preporučujemo Vam da koristite svoju šemu boja kao na Vašoj web stranici za najbolje rezultate.

Funkcija prilagođenih kanala Vam omogućava da bolje pratite performanse oglasa na osnovu stranica. Ne morate ga koristiti ako ne želite.

Za opciju “Ako nema oglasa”(If no ads available) možete odabrati da uklonite prostor oglasa ili ga popunite sopstvenim oglasom. Ovo se prikazuje kada Google ne može pronaći odgovarajući oglas (što se rijetko dešava).

Kada završite sa ovim podešavanjem, jednostavno kliknite na dugme “Sačuvaj i dobij kod”(Save and get code). Prikazat će Vam se poruka “Uspješno kreirana reklama”(Ad successfully created), a vidjećete i oglasni kod(Ad Code).

AdSense oglasni code

Kopirajte svoj oglasni kôd i zalijepite ga u tekstualni editor kao što je Notepad ili TextEdit. Trebaće Vam u sljedećem koraku.

Dodavanje Google AdSense oglasa u WordPress

Morate odrediti gdje želite prikazati oglas na Vašoj web stranici. Oglasi se najčešće prikazuju u bočnoj traci(Sidebar). Možete dodati Google oglas u svoju bočnu traku koristeći widget(dodatak) WordPress-a.

Jednostavno idite na stranicu Appearance »Widgets(Izgled »Dodaci) u Vašoj kontrolnoj ploči WordPress-a. Zatim, kursorom prevucite i pustite widget “Prilagođeni HTML” u odgovarajuće područje widget-a i tamo postavite svoj Google Oglasni kod.

AdSense widget kod

Za bolju kontrolu oglasa i praćenje istih, preporučujemo da pogledate AdSanity WordPress dodatak/plugin.

AdSense najbolje prakse i najčešće postavljana pitanja

Tokom godina smo odgovorili na nekoliko hiljada pitanja vezanih za AdSense. Koristili smo AdSense na nekoliko naših sajtova, naučili smo puno o optimizaciji. Ispod su neke od najboljih praksi kompanije AdSense i najčešće postavljana pitanja.

Koja je najbolja veličina oglasa?
Utvrdili smo da su najbolje veličine 336×280 i 300×250. Ovi oglasi se uglavnom uklapaju u većinu ekrana i imaju najbolju stopu plaćanja.

Koja je najbolja Oglasna pozicija?
Ovo u potpunosti zavisi od izgleda Vaše web stranice. Cilj je da dobijete više klikova, tako da želite da svoje oglase postavite na istaknuto mjesto. Istražili smo da oglasi unutar sadržaja članka prema vrhu ekrana imaju tendenciju da dobiju najviše klikova.

Mogu li ja kliknuti na moje Google AdSense oglase?
Često početnici su u iskušenju da kliknu na svoje oglase ili zatraže od svojih članova porodice da kliknu na svoje oglase. Molimo Vas nemojte to da radite. Google algoritam je veoma pametan i zna kada kliknete na sopstveni oglas. Možete dobiti zabranu korištenja veoma lako.

Što je stranica RPM u Google AdSense-u?
RPM označava prihod po hiljadi, što znači prihod na 1000 prikaza. Ovo se određuje množenjem ukupnog broja klikova i troškova po kliku, a zatim podjelom na ukupni broj pregleda stranica.

Mogu li da koristim Blogger ili YouTube AdSense nalog pomoću WordPressa?
Da, možeš. Ako ste počeli da koristite AdSense na nekoj od ugrađenih Google platformi kao što su Blogger ili YouTube, onda možete promeniti tip AdSense naloga i koristiti ga sa WordPressom. Morate da obezbjedite Google AdSense sa URL-om stranice na kojoj želite da ostvarite monetizaciju tako što ćete popuniti obrazac za prijavu.

Jednostavno prijavite se na svoj AdSense nalog, a zatim pod ‘Moji oglasi’ kliknite na opciju ‘Ostali proizvodi’. Zatim morate kliknuti na ‘Nadograditi sada’ i popuniti obrazac aplikacije.

Što je CTR u Google AdSense-u?
CTR ili click-through-rates se veoma razlikuju za različite vrste web stranica. Klikovi Vaših oglasa zavise od mnogo faktora kao što su teme Vašeg web sajta, vrsta publike, pozicija oglasa na Vašoj web lokaciji i još mnogo toga. Idealan CTR za Google Oglase je stvarno teško definisati jer nemate pristup stopama klikova na drugim web stranicama.

Međutim, Google AdSense ima ugrađene alate koji će Vam početi prikazivati poruke ako Vaša stranica ne dobije dobar CTR.

Kada i kako Google AdSense plaća izdavače?
Google Oglasi svakog mjeseca izračunavaju zaradu Vašeg prethodnog mjeseca i prikazuje ih na Vašoj stranici “Transakcije” ili ti ga Payments. Ako Vaša zarada odgovara potrebnom pragu, onda se Vaša uplata obračunava i pušta 21. dana tog mjeseca. Postoji više načina plaćanja.

Kako isplatiti novac sa u Bosni i Hercegovini?
Sve što trebate uraditi jeste da u nekoj od banki otvorite “devizni” račun koji ima IBAN i Swift kod za uplate iz inostranstva.

Zašto Google AdSense odbacuje moju aplikaciju?
Google može odbiti Vašu prijavu ako Vaša web stranica ne ispunjava smjernice programa ili njihove uslove.

Koji su zahtjevi da se Google AdSense aplikacija odobri?

Evo minimalnih zahtjeva za odobrenje aplikacije Google AdSense naloga.

  • Vaša web stranica i svi sadržaji moraju biti u skladu sa AdSense programskim pravilima i odredbama i uslovima.
  • Vaša web stranica bi trebala da bude najmanje 6 mjeseci stara.
  • Vi, podnosilac prijave, morate biti stariji od 18 godina.
  • Napomena: Čak i ako Vaša aplikacija ispunjava sve zahtjeve, Google AdSense i dalje zadržava pravo odbijanja Vaše aplikacije.

Mogu li dodati Google AdSense na moj blog WordPress.com?
WordPress.com Vam ne dozvoljava da dodate Google Oglase na svoju web lokaciju, osim ako ne nadogradite na Poslovni plan. Više o ovoj temi, pogledajte u našem vodiću o razlici između WordPress.com i WordPress.org.

Koja je razlika između Google AdSense i Google AdWords?
Google AdWords Vam omogućava da se oglašavate na drugim web lokacijama uključujući i one koji učestvuju u programu Google Oglasi.

Google Oglasi Vam omogućavaju da zarađujete na svojoj web stranici prikazujući oglase na Vašoj web lokaciji.

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao da dodate Google oglase na svoju WordPress stranicu. Ako Vam se sviđa ovaj članak, podijelite ga sa prijateljima ili se pretplatite na našu Facebook / Instagram stranicu.

Developing WordPress websites since 2009.

Pitaj stručnjaka

Nudimo profesionalne SEO usluge koje pomažu web lokacijama da drastično povećaju rezultat organskog pretraživanja kako bi se nadmetale za najviši rang, čak i kada je riječ o visoko konkurentnim ključnim riječima.

Pročitajte više sa našeg bloga

Pogledaj sve objave
No Comments

Komentiraj